Είναι αλήθεια ότι οι ευχές έχουν μέσα τους κάτι μαγικό. Η μαγική επίκληση για το «καλώς έχειν των πραγμάτων» δίνει στους ανθρώπους την ελπίδα να προχωρήσουν παρακάτω, να ανέβουν ένα σκαλί ακόμα, που έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής, ο Καβάφης… Η παμπάλαια ομηρική λέξη «ευχή» είναι σύνθετη και παράγεται από το «ευ» και το «έχω». Αξίζει όμως να μη συγχέουμε τις ευχές με τους μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι θέλουν πάλι να μας γυρίσουν πίσω… στη μιζέρια, στη μεμψιμοιρία, στην πυραμιδική ύφεση, στη δημιουργική ασάφεια.
Αναφερόμαστε, βεβαίως, σε όλους αυτούς τους μάγους με τα δώρα που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αυτούς που επιχειρούν να μας πείσουν ότι θα εκφωνήσουν την κατάλληλη λέξη άμπρα κατάμπρα και όλα θα αλλάξουν με έναν νόμο. Αυτές τις γιορτές πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια ευκταία ευχή να μη γυρίσει ξανά πίσω η χώρα.
Να μη ζήσουμε πάλι καταστάσεις ιλαροτραγωδίας που πλήγωσαν τον λαό μας. Να αποτινάξουμε από πάνω μας τους ταχυδακτυλουργούς και τους διαχειριστές της φτώχειας και της μιζέριας. Μην περιμένετε μόνο να σκεφτεί για εμάς ο Μητσοτάκης από το Μέτσοβο ή από τα Χανιά. Η ευτυχία είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός από εμάς. Η ευτυχία και η πρόοδος είναι εκ των ανθρώπων.
Δεν μπορεί να λέμε «δεν θα αλλάξω εγώ τον κόσμο». Αυτά τα Χριστούγεννα κι αυτές οι γιορτές είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι μας -σε πολιτικό επίπεδο- από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε τη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε πολλά και τα ξεπεράσαμε ενωμένοι. Καραντίνες, lockdown, μάσκες, εμβόλια, SMS, τηλεργασία, φόβος, ασύμμετρες απειλές…, όμως βγήκαμε από το τούνελ. Βγήκαμε γιατί υπήρχε ηγέτης να μας οδηγήσει στο ξέφωτο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί από κάποιον από μηχανής θεό!
Μην περιμένετε μεσσίες και ταχυδακτυλουργούς, ούτε μάγους στο πρότυπο του Χουντίνι. Δεν υπάρχουν! Η χώρα έχει ανάγκη από Ηγέτη και αυτό αποδείχθηκε στις δύσκολες ώρες. Ηγέτης είναι αυτός που συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας, το οποίο αύριο θα δείξει Χριστούγεννα.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας με υγεία!
«P»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




