, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Το ζήτημα έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αίτημά τους οι ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ως πρώτο βήμα, το θέμα της Ελλάδας, μπήκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REGI) ως πρώτο θέμα, μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί η πρόεδρος της Επιτροπής Ίσκρα Μιχαίλοβα.
Πρόκειται για μια έκτακτη συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας που θα διεξαχθεί ως το τέλος του χρόνου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα του ΕΛΚ, που διατύπωσε ο αρμόδιος συντονιστής Λαμπέρτ Βαν Νίστελροι , η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Μαρία Σπυράκη και ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, η κυρία Σπυράκη περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Μάνδρα και τα Μέγαρα, όπου ανήκει η Νέα Πέραμος και δήλωσε ότι στηρίζει την πρότασή για προφορική ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες και ζήτησε να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τέλος Νοεμβρίου.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
“Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους αυτής της επιτροπής για την τεράστια υποστήριξη που δίνουν στον λαό μας, στον ελληνικό λαό.
Θα ήθελα να πω λίγα λόγια, γιατί ο κ. Παπαδημούλης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,έχει ήδη περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι επί του παρόντος δύσκολη. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την τεράστια καταστροφή στην Αττική, με 22 νεκρούς μέχρι στιγμής, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί.
Και φυσικά, υπάρχουν οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και επηρεάζονται επιχειρήσεις που έχουν παύσει τις δραστηριότητές τους και θα υποστούν ζημιές που δεν μπορούν εύκολα να υπολογιστούν.
Υπάρχουν επίσης ζημίες στις δημόσιες υποδομές, όπως το δίκτυο υδροδότησης, αφήνοντας πολλούς χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ρεύμα. Οι πληγείσες κοινότητες της Μάνδρας και των Μεγάρων, στα οποία ανήκει η Νέα Πέραμος, είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Αττικής.
Επιτρέψτε μου τώρα να συνεχίσω στα ελληνικά.
Στηρίζω απολύτως, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την πρότασή για προφορική ερώτηση στην επόμενη ολομέλεια σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας και παρακάλεσα να συζητηθεί στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τέλος Νοεμβρίου.
Σε αυτή τη βάση ζήτησα να συζητήσουμε επίσης το ενδεχόμενο να καλέσουμε την Κομισιόν να εξαιρεθεί η εθνική συνεισφορά από τις δαπάνες έργων που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοτική υποστήριξη ως μία σοβαρή ένδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης.
Επίσης, ζήτησα να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδος, πέρα από το ταμείο αλληλεγγύης, όπως ακριβώς έγινε και στην Ιταλία.
Τρίτον, έθεσα προς συζήτηση και προβληματισμό μεταξύ των συναδέλφων Ευρωβουλευτών το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε και να καλέσουμε την Κομισιόν να υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό για το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι χώρες που επί δέκα συναπτά έτη το Ακαθάριστο Εθνικό τους
Προϊόν πέφτει, τότε αυτές να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Για άλλη μία φορά, ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους, όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στήριξη που δείχνουν στους Έλληνες.”