, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Έρχεται η Τρόικα


Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ στα μέσα της εβδομάδας -πιθανότατα την Τετάρτη- αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Θα προηγηθεί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος.
 
Τόσο τον κ. Ράιχενμπαχ, όσο και τους επικεφαλής της τρόικας πρόκειται να δεχθεί στην κατοικία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της αποδέσμευσης των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.
 
Πάντως, το αίτημα για ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ESM αναμένεται να τεθεί από την νέα κυβέρνηση σε ένα από τα επόμενα Eurogroup καθώς δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της τρόικας.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία επιδιώκει να δοθεί παράταση δυο ετών στην δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει επανεξέταση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο και σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
 
Πάντως, οι επικεφαλής της τρόικας πρώτα θα καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και θα ακούσουν την νέα κυβέρνηση και τα αιτήματά της.
 
Η συμφωνία όμως για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος θα κλείσει σε επόμενο στάδιο, όταν οι επιτελείς της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
 
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα έχει επαφές με υπουργούς για να εξετάσει τον τρόπο συνεργασίας μαζί τους προκειμένου να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του κράτους στους βασικούς τομείς που έχει αναλάβει.
 
Ο Χ.Ράιχενμπαχ θα μιλήσει και στο συνέδριο του Economist αύριο, Τρίτη, σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.