23:27, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

«Ήθελε να αλλάξει τους κανόνες αλλά…»

Ήταν πάντα σοβαρός, δεν έπαιζε , δεν έκανε στρατηγικά παιγνίδια και ούτε υποκρινόταν, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση, France 2, αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Στις επαφές που είχα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πάντα σοβαρός. Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει» ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας «υπήρξε πάντοτε σοβαρός χωρίς να ασχολείται με παιχνίδια στρατηγικής και τακτικής». Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναίσθηση της θέσης στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα και αν ανταποκρίθηκε στον σκοπό για τον οποίο εξελέγη, απάντησε ρητά και κατηγορηματικά «Ναι, απολύτως».
Η κ. Λαγκάρντ είπε για τον έλληνα πρωθυπουργό ότι «Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Όμως γρήγορα κατάλαβε ότι μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα». Όπως συμπλήρωσε η ίδια, «αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες και για να αλλάξουν δεν αρκούν ένας αλλά 18».
Οι δήλωσεις Λαγκάρντ έρχονται λίγες ημέρες πριν το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ κληθεί να εγκρίνει την νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί ομοφώνα και θα προβλέπει εκταμίευση 1,6 δις ευρώ μόνο στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αποσαφηνίσουν τους επομένους μήνες συγκείμενα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
real.gr