, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Όλα τα ονόματα που "παίζουν" (μέχρι στιγμής) για τις περιφερειακές εκλογές 2019!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Μπορεί οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές να «στηθούν» σε δυο χρόνια, ωστόσο ορισµένοι ετοιµάζονται για να γίνουν… «τοπικοί πρωθυπουργοί». Η αλήθεια είναι πως η ονοµατολογία για τις υποψηφιότητες των υποψηφίων Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι τόσο έντονη, σε αντίθεση µε τις κάλπες που θα «στηθούν» για τους δήµους της χώρας ή τις εθνικές εκλογές, ωστόσο έχει ξεκινήσει. Σύµφωνα µε τον πολιτικό αναλυτή της εταιρίας Interview, Δηµήτρη Βασιλειάδη που µίλησε στην Karfitsa «οι υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές αλλά και οι δηµοτικές κάλπες θα εξαρτηθούν από πολλά». Ο ίδιος µάλιστα αναφέρεται σε διάφορα σενάρια και υποθέσεις που µπορούν να επηρεάσουν τόσο τις υποψηφιότητες, όσο και τους νέους «τοπικούς πρωθυπουργούς» που θα εκλεγούν το 2019.
«Το πρώτο σενάριο σχετίζεται µε τον ίδιο τον εκλογικό νόµο. Εάν θα αλλάξει, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τότε οι επόµενοι περιφερειάρχες θα είναι πιο αδύναµοι από ότι είναι σήµερα, αφού θα πρέπει να διοικήσουν µε ετερόκλητα περιφερειακά συµβούλια την περιοχή τους. Άρα η θέση του περιφερειάρχη γίνεται λιγότερο ελκυστική» υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης. Το δεύτερο σενάριο, σύµφωνα πάντα µε τον κ. Βασιλειάδη σχετίζεται µε τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «η πόλωση θα είναι µεγαλύτερη και τα ονόµατα που θα «παίξουν» ή θα ακουστούν επίσης πιο… βαριά εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν µετά τις αυτοδιοικητικές». «Πολλοί θα θεωρήσουν ότι η συµµετοχή τους στις περιφερειακές ή στις δηµοτικές εκλογές θα τους βοηθήσει σε ενδεχόµενη εκλογή τους στις βουλευτικές εκλογές, αφού θα λάβουν µεγάλη αναγνωρισιµότητα».
«Εάν τώρα, οι κάλπες στηθούν πριν τις εκλογές στις περιφέρειες και κερδίσει η ΝΔ τότε οι υποψηφιότητες θα είναι πολλές και θα υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον, αφού ο Μητσοτάκης θα θελήσει µετά να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες. Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει και στο ΣΥΡΙΖΑ, που είτε κερδίσει είτε χάσει, θα επιδιώξει να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που δεν έχει καταφέρει µέχρι σήµερα, παρά το γεγονός ότι είναι κυβέρνηση εδώ και δυόµιση χρόνια» καταλήγει ο κ. Βασιλειάδης.
Ποια είναι όµως τα ονόµατα
που ακούγονται;
Νέα Δηµοκρατία
Το σίγουρο όνοµα από το χώρο της Νέας Δηµοκρατίας είναι εκείνο του σηµερινού Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς θέλει να ολοκληρώσει το έργο του. Ο κ. Τζιτζικώστας µάλιστα έχει και τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυµίζουµε πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δηµοκρατίας πως ο νεαρός Περιφερειάρχης που πρόσφατα έγινε πατέρας θα έχει τη στήριξη του κόµµατος.
Υποψήφιος… υποψήφιος περιφερειάρχης όπως ακούγεται επιθυµεί να είναι και ο σηµερινός βουλευτής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ωστόσο διαµηνύει πως δεν θα πάει κόντρα µε τη «γραµµή» και τις επιθυµίες του κόµµατός του. «Αν δηλαδή η ΝΔ επιθυµεί την υποψηφιότητα κάποιου άλλου, δεν θα είναι απέναντι στη βούληση Μητσοτάκη» εξηγεί στην Karfitsa πολιτικός φίλος του κ. Καράογλου. Στη Β. Όλγας 198 επιθυµεί να επιστρέψει και ο πρώην αντινοµάρχης Γιώργος Τσαµασλής, ο οποίος ωστόσο µέχρι σήµερα κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόµατα που «παίζουν» είναι δυο. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Karfitsa ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της Κουµουνδούρου έχει ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης. Για την ίδια θέση ακούγεται και το όνοµα του  προέδρου της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολου Αντωνούδη, ο οποίος αναµένεται να είναι και υποψήφιος βουλευτής στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του νοµού. Από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο κεντρώο χώρο για… υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας ακούγονται… δυο ονόµατα. Του Γιάννη Μαγκριώτη και του Χρήστου Παπαστεργίου. Ο πρώτος εδώ και δυο χρόνια έχει συγκροτήσει µια ανεξάρτητη κίνηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία εργάζεται και καταθέτει προτάσεις για τα προβλήµατα της περιοχής. Η κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες» αναµένεται να συγκροτήσει δικό της ψηφοδέλτιο το οποίο µπορεί να στηριχτεί και από το ΠΑΣΟΚ. Το όνοµα του Γιάννη Μαγκριώτη «παίζει» αν και ο ίδιος προς το παρόν δηλώνει πως δεν επιθυµεί να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης.  «Κλειστά» τα χαρτιά του κρατά και ο νυν δηµοτικός σύµβουλος και πρώην γραµµατέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου ο οποίος το 2014 φέρεται να επιδίωκε µια υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος). Ενδιαφέρον για να ηγηθεί µιας παράταξης που θα υποστηριχτεί από τα κόµµατα του ευρύτερου κεντρώου και µεταρρυθµιστικού χώρου αναµένεται να εκδηλώσει και η σηµερινή περιφερειακή σύµβουλος και στο παρελθόν υποψήφια Περιφερειάρχης Νιόβη Παυλίδου.
 
Οι υπόλοιποι…
Σε ό,τι αφορά το «ΠΟΤΑΜΙ» και τον Σταύρο Θεοδωράκη στο παρελθόν η Σεβαστουπόλεως δεν στήριξε σχήµατα αλλά συγκεκριµένες προσωπικότητες όπως αυτή του Γιάννη Μπουτάρη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ξέρουµε εάν αυτή τη φορά θα κρατήσει την ίδια στάση. Μια υποψηφιότητα ωστόσο που θα µπορούσε να «περπατήσει» είναι εκείνη του γραµµατέα Ποταµιού Β’ Θεσσαλονίκης και υποψηφίου βουλευτή στην ίδια εκλογική περιφέρεια Νίκου Νυφούδη. Υπενθυµίζεται πως πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 το «όνοµα» του κ. Νυφούδη «έπαιζε» σε ορισµένα «πηγαδάκια» για τη θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηριζόµενου από τη Δράση, µε την ηγεσία της οποίας, σύµφωνα µε πληροφορίες, είχε πραγµατοποιήσει και συνάντηση. Η Δέσποινα Χαραλαµπίδου όπως όλα δείχνουν θα είναι εκ νέου υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας µε την Λαϊκή Ενότητα, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι θα «κατεβάσουν» δικό τους ψηφοδέλτιο, χωρίς να µπορεί κανείς να αποκλείσει πως επικεφαλής αυτού θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεµόπουλος.