, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Ανοικτό το ενδεχόμενο «κόφτη» και μετά το 2019

Aνοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το ενδεχόμενο διατήρησης του «κόφτη», αλλά και της ύπαρξης νέου μηχανισμού από το 2019 και μετά. Μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ μετά το 2019.
Για το θέμα είχε ερωτηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.»
Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεονασμα 3,5%. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Αρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά το 2018», είπε ο υπουργός.
Για την μετά το 2018 περίοδο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι για τα έτη 2019-2020, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% και ο «καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός» γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.naftemporiki.gr