, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Βράβευση Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες με κοινό… Καϊλή, Σπυράκη, Κεφαλογιάννη!

Αποστολή στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Στολάκης
Έχοντας ως σύνθημα τη φράση «Σκέψου έξυπνα- Δράσε γρήγορα» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ως μια από τις τρεις καλύτερες επιχειρηματικές περιφέρειες στην Ευρώπη για το 2018, καθώς οι ενέργειές της, όπως εκτιμήθηκε από την αρμόδια επιτροπή προκρίνει δράσεις επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα βραβεύτηκαν για τον ίδιο λόγο οι Περιφερειάρχες του Ιλ ντε Φράνς και της Βόρειας και Δυτικής Περιφέρειας της που έπεισαν την κριτική επιτροπή με τις εξαιρετικές τους στρατηγικές και την προσήλωσή τους στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στις επικράτειές τους.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η σχετική βράβευση, η αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θύμιζε… Ελλάδα. Κάτι η ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα στην επιτροπή των Περιφερειών, λίγο οι Έλληνες ευρωβουλευτές που έσπευσαν να βρεθούν στη βράβευση και τέλος, το κοκτέιλ πάρτυ που δόθηκε προς τιμήν των βραβευμένων Περιφερειαρχών έφεραν την Ελλάδα ξανά στις πρώτες θέσεις της… Ευρώπης. Βραβεία και… διακρίσεις, όχι εν έτει 2004 αλλά στην «καρδιά» του καλοκαιριού του 2017, του 2017 της τρόικας, των θεσμών, των δανειστών κ.α.
Η Μαρία Σπυράκη και  η Εύα Καϊλή έσπευσαν να συγχαρούν τον νεαρό Περιφερειάρχη Κεντρικής  Μακεδονίας από τις πρώτες. Στο «πηγαδάκι» τους γρήγορα προστέθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης της Α’ Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο συνάδελφός του από την Δυτική Μακεδονία Απόστολος Κατσιφάρας και άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή των Περιφερειών.
Σπυράκη και Καϊλή με το που πήρε το λόγο ο Τζιτζικώστας ξεκίνησαν να… βιντεοσκοπούν και να τραβούν αναμνηστικές φωτογραφίες από την τιμητική αυτή διάκριση της ΠΚΜ και της Ελλάδας γενικότερα.
Συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για τη χώρα μου, την Ελλάδα» δήλωσε από το βήμα ο κ. Τζιτζικώστας. «Το βραβείο της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, που απονέμεται στην Κεντρική Μακεδονία, αποτελεί ταυτόχρονα:  επιβράβευση για όσα σχεδιάσαμε και πετύχαμε ως τώρα,  αλλά και ισχυρό κίνητρο, για τα επόμενα βήματα που έχουμε μπροστά μας.Είναι επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά που κάνουμε και με την οποία καταφέραμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για δυο συνεχείς Προγραμματικές Περιόδους, αλλά και η μία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, το 2016, που απορρόφησε τόσο σύντομα και τόσο αποτελεσματικά πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της νέας περιόδου 2014 – 2020» συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε αναλυτικά στα 523 έργα που ολοκληρώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία με την απορρόφηση Κοινοτικών Κονδυλίων, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. «Είναι ένα σχέδιο που δημιουργήσαμε από κάτω προς τα πάνω, με τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο για τους τοπικούς φορείς, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, και φυσικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, αποτελεί και ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για το μέλλον.Σε ό,τι αφορά τους στόχους της επόμενης πενταετίας σημείωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίς διαθέτει  όραμα για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για τη Βόρεια Ελλάδα. «Ένα μοντέλο βασισμένο στην έρευνα και την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις νέες τεχνολογίες, με ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ της βιομηχανίας, της έρευνας, της διακυβέρνησης και της κοινωνίας, με ανοιχτές προοπτικές επιτυχίας για όλους, και φυσικά για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις» δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Και έκλεισε την τρίλεπτη τοποθέτησή του: «Έχετε συνηθίσει, τον τελευταίο καιρό όταν ακούτε Ελλάδα, να σκέφτεστε μνημόνια, ύφεση και μέτρα λιτότητας. Σήμερα όμως εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα, που αγνωίζεται και πετυχαίνει».
Τι είναι το βραβείο;
Το εν λόγω βραβείο που έλαβε η ΠΚΜ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (αποτελείται από 350 μέλη – περιφερειάρχες, δημάρχους ή αιρετούς εκπροσώπους περιφερειών και δήμων – από τις 28 χώρες της ΕΕ) δίνεται κάθε χρόνο σε τρεις περιφέρειες που εφαρμόζουν εξαιρετικές και καινοτόμες στρατηγικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της οικονομικής τους επιφάνειας και των αρμοδιοτήτων τους.
Η πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη των στόχων της και βασίζεται σε τέσσερις  κύριες στρατηγικές και τη σύνδεσή τους με τις αρχές του Small Business Act: α) στη Δημιουργία οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, όσο και μέσω της συμμετοχής στο σχεδιασμό δράσεων όλων των ενδιαφερομένων μερών και των συνεργειών που προκύπτουν από τις μεταξύ τους δράσεις, β) στη στήριξη επιχειρηματικότητας σε όλο τον κύκλο ζωής της επιχείρησης, γ) στη μόχλευση της χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων και τέλος, την αύξηση του επιπέδου καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της  αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού της Περιφέρειας στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης, τεχνολογίας και καινοτομίας.
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Παρισιού η στρατηγική της  αποσκοπεί στην πλήρη κεφαλαιοποίηση της ζωτικότητας, της πολυμορφίας και του επιχειρηματικού δυναμικού της περιφέρειας προκειμένου η οικονομία της να καταστεί πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος. Από την πλευρά της, η Βόρεια και Δυτική Περιφέρεια της Ιρλανδίας βραβεύτηκε επειδή  χαράσσει μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη στρατηγική που ανταποκρίνεται στην απειλή που συνιστά το Μπρέξιτ για την περιοχή, η οποία περιέχει 90% της μεθορίου, μήκους 500 χλμ., της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα «μπράβο» των… Βορειοελλαδιτών
«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η βάση της δικής μας οικονομίας και είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας από την ΕΕ με στρατηγικές που αποδίδουν. Αυτό ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξέρει να το κάνει πολύ καλά» σχολίασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Αγροτική οικονομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, επιχειρηματικότητα είναι οι τομείς που κάθε Περιφέρεια και δήμος πρέπει να στοχεύσουν για την επόμενη ημέρα. Αυτό το έχει κάνει με ιδιαίτερο τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αξίζουν τα ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη σημαντική διάκριση που έλανε» είπε από την πλευρά του, ο Σταύρος Καλαφάτης που βρέθηκε επίσης στις Βρυξέλλες.