, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Βρούτσης: Θα τεθεί εκ νέου η μετενέργεια

Την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και της αδήλωτης εργασίας, θέτει ως προτεραιότητες η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κατά τη τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος.

«Εθνική ανάγκη» χαρακτήρισε την ανάληψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας ο Γ. Βρούτσης και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πρόσθεσε δε, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνεται «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων με επείγουσες και πολυδιάστατες παρεμβάσεις».
Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, ότι η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας η οποία ανήκε στο υπουργείο Υγείας, επανέρχεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη του εξορθολογισμού των επιδομάτων, ώστε να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα διασφαλιστεί «η απρόσκοπτη καταβολή των παροχών στους νόμιμους δικαιούχους, η αποτελεσματική λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων» καθώς και η είσπραξη των εισφορών «με συνεχείς ελέγχους σε συνδυασμό με τη διαρκή διασταύρωση των στοιχείων».
Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση των επιδομάτων και των κατώτατων συντάξεων» ενώ αναφερόμενος στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σημείωσε, ότι η επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για έναν επιπλέον χρόνο αποτελεί προγραμματική δέσμευση, πρόσθεσε όμως, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή και ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν νέοι πόροι».
Θέτοντας το πλαίσιο της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι θα τεθεί εκ νέου «το ζήτημα της μετενέργειας, η αποκατάσταση του δικαιικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, η διασφάλιση της ισορροπίας και νομιμότητας στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι
εξελίξεις στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί «εθνικό στόχο», και πρόσθεσε ότι μεταξύ των άμεσων ενεργειών του υπουργείου θα είναι ο ανασχεδιασμός των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου με στόχο την αύξηση της απορρόφησης των πόρων και ο κατάλληλος σχεδιασμός των προγραμμάτων, ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε «πρώτιστο μέλημα» να «υψωθεί ασπίδα κατά της φτώχιας και της ανεργίας» και συνέχισε λέγοντας ότι η επιτυχία θα προέλθει μέσα από δύο παράγοντες. «Την επιτυχή διαπραγμάτευση για θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, η μετενέργεια και από τον βαθμό κινητοποίησης δράσεων αλλά και κονδυλίων».