00:15, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Δηλώσεις Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα – Αντιδράσεις Πατούλη

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ – ΟΤΑ) στο πλαίσιο των συναντήσεών του με συνδικαλιστικές οργανώσεις για το ζήτημα της κρίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Καθαριότητα των Δήμων.
Ο κ. Σκουρλέτης, αφού άκουσε τις απόψεις της Ομοσπονδίας, επεσήμανε ότι δρομολογείται η πρόσληψη μόνιμου τακτικού προσωπικού, ότι θα εξαντληθούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για την κάλυψη των κενών στον τομέα της Καθαριότητας, όπως μπορεί να γίνει με την άμεση σύναψη δίμηνων συμβάσεων εργασίας και ότι – εφόσον απαιτηθεί – θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων.
Αντιδράσεις στις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος δήλωσε «ανήσυχος» σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και το εργασιακό τους μέλλον.
«Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, αντί να μας καθησυχάσουν , μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και το εργασιακό τους μέλλον.
Ο κ. Σκουρλέτης έχει δεσμευθεί για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει οριστική και νόμιμη λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων. Σήμερα όμως δεν παρουσίασε καμία τέτοια ρύθμιση. Αντίθετα, προσπάθησε «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και να αναφερθεί σε δήθεν λύσεις που όχι μόνον δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το παραπέμπουν στις καλένδες. Λύση για τους χιλιάδες απλήρωτους σήμερα συμβασιούχους δεν είναι ούτε οι συμβάσεις διμηνιτών, ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όποτε κι αν αυτές γίνουν».
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για την αποπληρωμή των συμβασιούχων τονίζοντας μάλιστα πως ο υπουργός Εσωτερικών «πετάει το μπαλάκι στα κλιμάκια του Ελεγκτικού». «Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για το αν θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι για τις υπηρεσίες που ήδη παρείχαν, μετά την τοποθέτηση του κ. Υπουργού που ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στα κλιμάκια του Ελεγκτικού. Λες και τα κλιμάκια ήταν αυτά που προώθησαν τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που κρίθηκε αντισυνταγματική.
Ο κ. Σκουρλέτης έχει δεσμευθεί για «καθαρή λύση» . Ας αφήσει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές κι ας παρουσιάσει επιτέλους το τελικό κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης που όλοι περιμένουμε. Κάθε άλλη πρόταση, είναι κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή την καθαρή λύση θα απαιτήσουμε στη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του την προσεχή Πέμπτη».
«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε ο κ. Πατούλης, «οι αιρετές διοικήσεις των Δήμων μαζί με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των συμβασιούχων.
Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ξεκάθαρη. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς , αφού εμείς πληρώνουμε, για το πόσους εργαζόμενους και για πόσο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλη την Ευρώπη και κάποια στιγμή θα πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας».