, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Διπλωματική ένταση προκαλεί ο Ερντογάν

erdoganΟι απόψεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ανατροφοδότησαν τη διπλωματική ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.

Επανερχόμενος στα περί εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών σε υποτιθέμενα στρατόπεδα στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπήρχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων τα οποία έκλεισαν και ισχυρίστηκε ότι αρχικώς οι Κούρδοι που είχαν δήθεν εκπαιδευθεί συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές αλλά μετά αφέθηκαν ελεύθεροι…

«Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το υποτιθέμενο θέμα που ο κ. Ερντογάν αναδεικνύει από καιρού εις καιρόν, αναλόγως των στοχεύσεων και των επιδιώξεών τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέφερε το αίτημα της Άγκυρας για εκλογή του μουφτή των μουσουλμάνων στη Θράκη, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την άποψή του ότι η εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη γίνεται επειδή η Τουρκία το επιτρέπει.

«Κολλημένος» στην γραμμή της υποτιθέμενης αμοιβαιότητας, ο κ. Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τόνισε με έμφαση πως είναι έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάκλης με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.

«Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Ομως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: “Φέρτε εσείς αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα”. Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Για να ισχυροποιήσει την άποψή του ότι αποτελεί παράδοξο δήθεν ο διορισμός του μουφτή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέπλεξε ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Η Μέρκελ όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο μουφτής στη δυτική Θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα: “Οι δικοί μας μουφτήδες ας έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολoγικής Σχολής της Χάλκης”», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

protothema

#Tags: Ελλάδα