04:21, Δευτέρα
08 Αυγούστου 2022

Εντείνονται οι προετοιμασίες


Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου εντός της ημέρας να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, καθώς η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι στη Σύνοδο μπορούν να συμμετέχουν μόνο αρχηγοί κρατών, δηλαδή πρόεδροι ή πρωθυπουργοί. Τον Κ. Παπούλια θα συνοδεύσουν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η απόφαση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία μπλόκαρε η εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στην Αθήνα και τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στη βελγική πρωτεύουσα, στην οποία επιχειρείται να μετακυλισθεί η ευθύνη για το φάλτσο.
Ειδικότερα, την Κυριακή ζητήθηκε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες να διαπιστώσει αν νομικά έστεκε η εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον υπουργό Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία -αφού επικοινώνησε αρμοδίως- επανήλθε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κώλυμα, εφόσον συντασσόταν μια επιστολή στην οποία θα αναφερόταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός.
Η επιστολή εστάλη την Κυριακή, αλλά τη Δευτέρα, η νομική υπηρεσία της Επιτροπής απεφάνθη ότι υπήρχε νομικό κώλυμα και ότι η Ελλάδα έπρεπε να εκπροσωπηθεί από τον αρχηγό του κράτους.
Newsroom ΔΟΛ