, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ερευνα KARFITSA: Οι λαλίστατοι και οι… άλαλοι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Φωτό: Σάββας Αυγητίδης
Άλλοι είναι… ιδιαίτερα ομιλητικοί και άλλοι προτιμούν να μιλούν δια της… σιωπής τους! Άλλοι δεν αφήνουν τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «να πάρουν ανάσα», αφού καταθέτουν τις επίκαιρες ερωτήσεις και τις αναφορές με το… τσουβάλι και άλλοι από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και εξελέγησαν οι σημερινοί εκπρόσωποι του λαού, μετρούν παρεμβάσεις στα… δάχτυλα και μάλιστα του ενός χεριού! Ο λόγος για τους βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης τους οποίους «ακτινογραφεί»  η Karfitsa.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων (www.parliament.gr) ο βουλευτής που έρχεται πρώτος σε αριθμό κατατεθειμένων επίκαιρων ερωτήσεων, ερωτήσεων και αναφορών είναι ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου με αριθμό… 666 και ακολουθούν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ από το νομό, Γιάννης Δελής και Θανάσης Βαρδαλής.
Τι συμβαίνει όμως ακριβώς με όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων σε Α’ και Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης;
 
Α’ Θεσσαλονίκης
Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον απλό βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκο Παρασκευόπουλο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαδικτυακού τόπου της Βουλής των Ελλήνων από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει συνολικά 19 επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις και αναφορές γενικού ενδιαφέροντος. Τις περισσότερες ερωτήσεις ο κ. Παρασκευόπουλος τις συνυπογράφει με άλλους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Την πρώτη ερώτηση την κατέθεσε, μόλις παύτηκε και από τα υπουργικά του καθήκοντα στις 6.12.2016.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής επίσης της Α’ Περιφέρειας Γιάννης Αμανατίδης κατέθεσε την τελευταία του ερώτηση με θέμα τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου στις 17.06.2015. Ακολούθησε η προεκλογική περίοδος και από το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους κατέχει τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. «Η αλήθεια είναι πως θα ήταν παράδοξο ένα μέλος κυβέρνησης να καταθέτει επίκαιρες ερωτήσεις σε άλλο μέλος της κυβέρνησης στην οποία και οι δυο συμμετέχουν» έλεγε χαρακτηριστικά πρώην αιρετός της εκλογικής περιφέρειας του κ. Αμανατίδη.
Σε ό,τι αφορά τον νυν αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υφυπουργό Τάσο Κουράκη, ο οποίος είναι και ο πιο παλιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας της Βουλής θεωρείται από τους πιο… δραστήριους βουλευτές του κόμματός του έχοντας στο ενεργητικό του 32 επίκαιρες ερωτήσεις για την τρέχουσα περίοδο (από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015).
Ο Μάρκος Μπόλαρης από την πλευρά του είναι ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός, καθώς εκλέγεται από το 2004. Δεν «κατέβηκε» στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής Σερρών και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε για ένα διάστημα ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα… μετακόμισε στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό παραμένει βουλευτής της πρώτης περιφέρειας του νομού. Σύμφωνα με το site της Βουλής ο κ. Μπόλαρης έκανε την τελευταία αναφορά του στις 16.12.2014, ενώ για τα τελευταία δυο χρόνια δεν εμφανίζεται κάποια ερώτηση ή επίκαιρη ερώτηση από πλευράς του.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης για πολλούς θεωρείται ένας δραστήριος βουλευτής. Ο ίδιος δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επομένως από τον Ιανουάριο του 2015 έχει τη δυνατότητα να ασκεί… εσωτερική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για εκείνα που ο ίδιος θεωρεί κακώς κείμενα. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από τον Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει συνολικά 217 ερωτήσεις, και πιο συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους μέχρι σήμερα έχει υποβάλλει 171 επίκαιρες ερωτήσεις. Σίγουρα θεωρείται ένας από τους… λαλίστατους του Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης είναι και αυτός από τους αρκετά δραστήριους εκπροσώπους των Θεσσαλονικέων στο Κοινοβούλιο. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα έχει καταθέσει 82 επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ για το διάστημα Σεπτέμβριος 2015- Ιούνιος 2017 κατέθεσε 45 ερωτήσεις, αρκετές εκ των οποίων σχετίζονται με ζητήματα της εκλογικής του περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων «έσπασε τη σιωπή του» μέσω κατάθεσης ερωτήσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει δέκα επίκαιρες ερωτήσεις. Όλες τις συνυπογράφει με άλλους βουλευτές του κόμματός του και καμία δεν αφορά την εκλογική του περιφέρεια.
Ο Κώστας Γκιουλέκας από την πλευρά του, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα έχει καταθέσει 150 επίκαιρες ερωτήσεις για ζητήματα που άπτονται τόσο της εκλογικής του περιφέρειας όσο και ζητήματα πολιτισμού αλλά και Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, αφού αυτά είναι τα χαρτοφυλάκια που του έχουν ανατεθεί στην «σκιώδη» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από τους… «λαλίστατους» της Βουλής είναι και ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος όπως φαίνεται αξιοποιεί την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» και έχει μεταφέρει δεκάδες προβλήματα που απασχολούν την εκλογική του περιφέρεια στους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Καλαφάτης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής έχει καταθέσει για το εξεταζόμενο διάστημα 233 ερωτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως θέμα τους τη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά της, η Έλενα Ράπτη, επίσης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από το Σεπτέμβριο 2015, οπότε και «στήθηκαν» για τελευταία φορά κάλπες έχει καταθέσει 71 ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα νοσοκομεία και την υποστελέχωσή τους, την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας κ.α.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ο μοναδικός βουλευτής της Χαριλάου Τρικούπη στην πρώτη περιφέρεια του νομού. Αν και… λαλίστατος κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής θα περίμενε κανείς να καταθέσει περισσότερες ερωτήσεις στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του site της Βουλής ο κ. Βενιζέλος από το Σεπτέμβριο 2015 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει συνολικά 32 ερωτήσεις με περιεχόμενο κυρίως που απασχολεί τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα και όχι τόσο την εκλογική του περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγο από την εκλογή του τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι σήμερα συνολικά 300 επίκαιρες ερωτήσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής από την πλευρά του έχει πάρει το λόγο στη Βουλή προκειμένου να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από τις 8.10.2015 μέχρι σήμερα… 453 φορές. Με ισάριθμες επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, τις οποίες τις περισσότερες φορές ο κ. Δελής καταθέτει από κοινού με τον βουλευτή του κόμματος στη Β’ Θεσσαλονίκης Θανάση Βαρδαλή, είναι ο πιο… «λαλίστατος» βουλευτής της πρώτης περιφέρειας του νομού.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις από την πρώτη ημέρα της εκλογής του κατέθεσε μόλις δυο ερωτήσεις. Η μια (με ημερομηνία τον Μάιο 2015) αφορούσε το χώρο της υγείας και απευθυνόταν στον τόμε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και η δεύτερη κατατέθηκε στις 27.01.2016 και είχε ως θέμα τις μετεγγραφές φοιτητών.
«Λαλίστατος» είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ο οποίος από του Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει 200 ερωτήσεις.
Τέλος, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Θεοδωράκης από τον Ιανουάριο 2015 οπότε και το κόμμα του εισήλθε στη Βουλή έχει καταθέσει συνολικά 18 ερωτήσεις. Από αυτές οι 11 είναι για το διάστημα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ καμία δεν σχετίζεται αποκλειστικά για ένα πρόβλημα της εκλογικής του περιφέρειας.
Β’ Θεσσαλονίκης
Στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος θεωρείται ένα από τα «δυνατά» χαρτιά του κόμματος στην περιοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος από την ημέρα εκλογής του, τον Ιανουάριο 2015, μέχρι σήμερα έχει καταθέσει συνολικά 95 ερωτήσεις σε υπουργούς με την τελευταία να έχει ημερομηνία κατάθεσης την 1η Νοεμβρίου 2016. Για το διάστημα Σεπτέμβριος 2015 μέχρι και σήμερα ο κ. Φάμελλος έχει υποβάλει 29 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές σε υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Σε ότι αφορά τον έτερο ΣΥΡΙΖΑίο βουλευτή στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τον Δημήτρη Μάρδα παρατηρείται μια … δραστηριοποίηση από την ημέρα του ανασχηματισμού που του αφαιρέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών. Έτσι, ο κ. Μάρδας έχει καταθέσει από την ημέρα της εκλογής του μόλις οκτώ ερωτήσεις και αυτές από τον Μάρτιο του 2017 και έπειτα.
Λαλίστατος αποδεικνύεται ο Θεόδωρος Καράογλου από τη Νέα Δημοκρατία. Από την ημέρα εκλογής του στην παρούσα Βουλή μέχρι και σήμερα έχει καταθέσει 666 ερωτήσεις. Οι περισσότερες αναφέρονται σε προβλήματα της περιφέρειάς του αλλά και ευρύτερα του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πολλές τις συνυπογράφει με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Δραστήριος είναι και ο δεύτερος «γαλάζιος» βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης έχοντας στο ενεργητικό του 187 επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις και αναφορές προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει πολυεπίπεδη δράση για ζητήματα που άπτονται του τομέα Εξωτερικών και Ομογένειας της Νέας Δημοκρατίας.
142 επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις και αναφορές μετρά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην περιοχή, Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής έχει καταθέσει συνολικά 427 ερωτήσεις από την δεύτερη εκλογή του στο Κοινοβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιώργο Λαζαρίδη, έχει καταθέσει προς την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει και το κόμμα του συνολικά 14 ερωτήσεις από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς μετρά 102 ερωτήσεις.
Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από το Ποτάμι) Κατερίνα Μάρκου μετρά από τον Σεπτέμβριο 2015 συνολικά 162 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις της σχετίζονται κυρίως με ζητήματα που απασχολούν την εκλογική της περιφέρεια, τη Β’ Θεσσαλονίκης.