04:51, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

«Καλούμε τις Περιφέρειες και τους αγρότες να αξιοποιήσουν το εργόσημο»

Για την ασφάλιση των παράτυπα διαμενόντων μεταναστών με εργόσημα μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, με αφορμή τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα γεγονότα του 2013 στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, παροτρύνοντας αφενός τους αγρότες να εφαρμόζουν το μέτρο, αφετέρου τις Περιφέρειες να διευκολύνουν την εν λόγω εφαρμογή.
«Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να αναδείξει εκ νέου μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα μας και τον πολιτισμό της. Ταυτόχρονα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που σχετίζεται με την εποχική απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, χιλιάδων μεταναστών που παραμένουν όμως παράτυπα στη χώρα μας» δήλωσε ο Υπουργός τονίζοντας πως μέχρι τον προηγούμενο χρόνο οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούσαν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πλήρωναν και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας.
«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θεσπίσαμε ειδική διαδικασία» συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να δηλώσουν τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που απασχολούν και να τους ασφαλίσουν με εργόσημο.
Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μετανάστες».
Και κατέληξε «με την ευκαιρία αυτή καλούμε για μια ακόμα φορά, τις μεν Περιφέρειες να προωθήσουν και να διευκολύνουν στην εφαρμογή του μέτρου, τους δε αγρότες και εν γένει τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να αξιοποιήσουν το εργόσημο ως εργαλείο που στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους».