, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Κώστας Καραμανλής: Δεν βλέπω σύντομα εκλογές

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η σκληρή κόντρα ελληνικής κυβέρνησης – ΔΝΤ και το άρωμα εκλογών που αναδίδεται από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, οδηγούν πολλά «γαλάζια» στελέχη στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας RealNews, προς έκπληξη των περισσότερων συνομιλητών του, ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται την άποψη ότι “μύρισαν”εκλογές.

«Δεν βλέπω σύντομα εκλογές, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο», είναι η άποψή του. Ο κ. Καραμανλής ερμηνεύει τη διάθεση της παραχολογίας εκ μέρους του πρωθυπουργού περισσότερο ως μια προσπάθεια να ανατάξει το «τραυματισμένο» φιλολαϊκό προφίλ του στην κοινωνία, εγχείρημα που πιστεύει ότι θα αποτύχει:
«Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αναστρέψει το κλίμα στον κόσμο, αλλά δεν θα καταφέρει. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ακόμη κι αν τα δημοσιονομικά θα είναι καλύτερα, στον κόσμο δεν θα περάσει», σχολίαζε όταν τον ρωτούσαν σχετικά.

“Η αξιολόγηση θα κλείσει, έστω και με καθυστέρηση”

Ο κ. Καραμανλής θυμίζει στους συνομιλητές του ότι παρόμοιες προσπάθειες έκαναν και άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις στο παρελθόν και έπεσαν στο κενό. Ωστόσο προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί παρά το σκληρό πρόσωπο που δείχνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και παρά τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ για μέτρα σκληρής λιτότητας.
«Αργά ή γρήγορα, έστω και με καθυστέρηση, αξιολόγηση θα κλείσει. Οι δανειστές δεν θα πιέσουν τον Τσίπρα παρά πολύ και ο Τσίπρας δεν θα τραβήξει το σχοινί για εκλογές», εκτιμά.
Στις επίμονες ερωτήσεις των συνομιλητών του για το τι θα γίνει αν οι δανειστές έχουν ήδη αποφασίσει να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής – αν και δεν το θεωρεί πιθανό – απαντά: «Υπό αυτή την έννοια τα πάντα είναι ανοιχτά. Δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές αν του βάλει το μαχαίρι στο λαιμό σε σχέση με το πακέτο νέων μέτρων μετά το 2019».

“Η ΝΔ θα κερδίσει με διακριτή διαφορά”

«Ο Τσίπρας ήταν απογοητευτικός στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό», παρατήρησε και εκτίμησε ότι σε περίπτωση που στηθούν πρόωρες εκλογές η ΝΔ θα κερδίσει με άνεση τις εκλογές. «Αν γίνουν εκλογές, είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κερδίσουν με διακριτή διαφορά», υποστήριξε. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έχουν συχνή επικοινωνία και έχουν αναπτύξει και κοινωνικές σχέσεις.

 Προβληματισμός για τα εθνικά ζητήματα
Την ίδια στιγμή, αν κάτι προβληματίζει τον Κώστα Καραμανλή, είναι η εξωτερική πολιτική. «Η οικονομική αδυναμία ανοίγει την όρεξη σε όλους να θέτουν εθνικά ζητήματα», είναι η μόνη επωδός που χρησιμοποιεί ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος κυρίως στην κλιμακούμενη προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Αυτή η λύση δεν θα περάσει από το δημοψήφισμα», είναι η εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ αναμένει να δει την τελική συμβιβαστική λύση που θα κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, κυρίως στο θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως δεν ξεχνά να επαναλαμβάνει μονότονα στους συνομιλητές του ότι η όποια λύση στο Κυπριακό θα ισοδυναμεί με «επώδυνο τρόπο».cnn.gr