08:14, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Μήνυμα ενότητας από Μεϊμαράκη στην πρώτη του ομιλία μετά τις εσωκομματικες της ΝΔ (ΦΩΤΟ)

Του Βαγγέλη Στολάκη
Την εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Βακάλη πρώην ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης επέλεξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να απευθύνει την πρώτη του δημόσια… ομιλία σε ακροατήριο μετά τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στις 10 Ιανουαρίου 2016.
«Έχουμε μάθει να είμαστε στρατιώτες για τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως μας έμαθε ο Νίκος Βακάλης» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. «Τους βουλευτές τους ψηφίζουν οι πολίτες και δια της ψήφου κρίνουν το πρόγραμμα του κόμματος και δια του σταυρού εάν κάποιος υποψήφιος μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβαστούμε τις επιλογές του πολίτη» είπε απαντώντας σε όσους κατηγορούν τους σημερινούς βουλευτές. «Ο Νίκος ήταν πολιτικός. Δεν ήταν πολιτικάντης, κουτσομπόλης και παραπολιτικός. Κάποιοι εκτιμούν ότι κάνουν πολιτική ασχολούμενοι με τα κουτσομπολιά και τα μικρά» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης. «Πολιτικός είναι εκείνος που θα μπορέσει να ενώσει και να συνθέσει. Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διχάσει για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. «Μετά από μια διαδικασία εσωκομματική εμείς και πάλι φίλοι είμαστε γιατί μαχόμαστε για τα ίδια κοινά. Δεν μας χωρίζει τίποτα αντιθέτως μας ενώνουν πάρα πολλά» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον Απόστολο Τζιτζικώστα με τους οποίους πριν λίγους μήνες είχε συγκρουστεί στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ το 2016. Μιλώντας για τον Νίκο Βακάλη τον χαρακτήρισε ως έναν πολιτικό του μέτρου. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «δεν του άρεσε το ρουσφέτι. Ήταν απαιτητικός αλλά ομαδικός παίκτης. Ήθελε να μοιράζει το παιχνίδι. Ήθελε τη… δυσάρεστη αλήθεια. Ο Νίκος Βακάλης ήταν πιστός στρατιώτης της παράταξης και μπορούσε να πείθει. Η λέξη συμφέρον για το Νίκο Βακάλη ταυτιζόταν με το συμφέρον της χώρας». «Ήταν πάνω από καρέκλες και εγωισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη σήμερα αποτείουμε τιμή σε όλους εκείνους που έκαναν πράξη την εθνική συμφιλίωση. «Στον αγώνα που δίνουμε σήμερα δεν περισσεύει κανείς. Ανεξαρτήτως με το ποιος προεδρεύει, εμείς θέτουμε τον εαυτό μας στην παράταξη και τον πρόεδρό μας. Έτσι έχουμε πορευτεί και έτσι θα κάνουμε. Εμείς είμαστε η ΝΔ. Ο Νίκος Βακάλης μας ενώνει και προς τιμήν του θα δώσουμε αυτή τη μάχη» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Πρόκειται για έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα πολιτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης» σχολίασε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Έρευνας, Βαγγέλης Πλάκας. Ο ίδιος έκανε λόγο για έντιμη σχέση με τον Νίκο Βακάλη, τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος. «Ήταν πολύ ειλικρινής απέναντί μου. Ποτέ δεν προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο γιος του Αντώνης σχολίασε: « Δυστυχώς ενώ έχει γνωρίσει πολύ σημαντικούς ανθρώπους δεν έχουμε φωτογραφίες από τις συναντήσεις αυτές». «Ο πατέρας μου ήταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας που είχε πάθος για την πολιτική. Πορεύτηκε με συγκεκριμένες αξίες στη ζωή του. Ήξερε να ακούει, έδινε ευκαιρία στους νέους και ήξερε να εκτιμά την έντιμη προσπάθεια και την αξία της» είπε. «Ήταν σκληρός και απαιτητικός. Η εντιμότητά του ήταν αδιαπραγμάτευτη» συμπλήρωσε και συγκινημένος ευχαρίστησε το κοινό γιαα την παρουσία του στην εκδήλωση.
Ο Κώστας Μεμέλης, δικηγόρος και ένας εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξήρε το ήθος του Νίκου Βακάλη και μίλησε για τις εμπειρίες που είχε μαζί του. «Κατεύναζε αντιθέσεις και οξύνσεις. Δεν είχε ξύλινο πολιτικό λόγο. Δεν σε μάγευε με την ρητορική του δυνότητα. Δεν φοβόταν να λέει όχι. Δεν λειτουργούσε παρεΐστικα και με εσωκομματικούς όρους» είπε ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Νίκου Βακάλη στα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του την περίοδο της Ευρωβουλής αναφέρθηκε σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές που είχε ο ίδιος μαζί του. «Έμαθα πάρα πολλά κοντά του, ήταν ένας δάσκαλος για μένα, μου λείπει κάθε μέρα» σημείωσε ο ίδιος. «Ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος έγινε και είναι μια θετική ανάμνηση χωρίς αυτό να είναι επιδίωξή του» σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για τον άνθρωπο Νίκο Βακάλη, τη συνάντησή μας και μια πολύτιμη συμβουλή ζωής» τόνισε. Όπως είπε ο κ. Παπαμιμίκος στο παρελθόν ο ίδιος με τον εκλιπόντα κοντραρίστηκε σε πολλές εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες. «Όταν ήρθε η ώρα για την πρώτη συνάντηση είχα πάρα πολύ άγχος, γιατί σκεφτόμουν πως θα τον συναντούσα. Αντίκρυσα έναν άνθρωπο ζεστό και πραγματικό. Τα πρώτα του λόγια ήταν: σου εύχομαι τα καλύτερα. Δουλειά μας είναι να ενώνουμε τους ανθρώπους, τις πολιτικές τάσεις της ΝΔ και τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης» είπε. Τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο ενωτικό ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τον ίδιο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ενώ στο παρελθόν κοντραρίστηκαν τώρα είναι μαζί στην ίδια εκδήλωση για να τιμήσουν τον Νίκο Βακάλη. «Ο Νίκος Βακάλης δεν είχε την πολιτική για επάγγελμα. Ήταν μεράκι γι’ αυτόν» τόνισε. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Βακάλης ήταν ο άνθρωπος που τον επηρέασε να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα, να κάνει οικογένεια και να ιδιωτεύσει, ακθώς συμφώνησε μαζί του στην τελευταία κουβέντα που είχαν μαζί ότι «έκλεισε ο πρώτος κύκλος της πολιτικής για τον ίδιο».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Απόστολος Τζιτζικώστας, Έλενα Ράπτη, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Μηνάς Σαμαντζίδης, Βίκυ Ευταξά, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Σταμάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Μάγδα Καρακόλη, Τέλης Θωμόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Στέλιος Παπαθεμελής, Κώστας Κιλτίδης, Στέλιος Παπαθεμελής, Δημήτρης Γαλαμάτης, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Θάνος, Βίκυ Νάκου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δημήτρης Κούβελας κ.α. Σημειώνεται πως την τιμητική εκδήλωση για την πολιτική προσφορά του Νίκου Βακάλη διοργάνωσαν από κοινού το «Πολιτικό Ημερολόγιο- Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».