Μείωση της ανεργίας σε 4 χρόνια


«Μια ολόκληρη περίοδος δισταγμών και αγκυλώσεων τελείωσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να νικήσουμε στην Ελλάδα τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην προγραμματική σύγκλιση με τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μπήκαν σε πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή να μείνουμε στο ευρώ και να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης».
«Ο λαός έδειξε πολιτική ωριμότητα ψηφίζοντας τη ΝΔ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει ωριμότητα.
 
«Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι να φρενάρουμε την ύφεση, με ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όχι για να επισπεύσουμε την απομάκρυνσή της», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «θα εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν για να πιάσουμε τους στόχους. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Μέτρα ανάκαμψης απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης».
 
Ακόμη, σχετικά με την ανεργία, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι μέσα σε μία τετραετία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει την ανεργία στο 10%.
Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «επιδιώκουμε ασφαλώς την παράταση. Ψάχνουμε βρούμε μέτρα, ώστε να μη βαθύνει η κρίση. Πρώτοι θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να ζητά δανεικά. Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει κάθε πλευρά, πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση εφόσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας. Υπάρχουν κάποιοι στο εξωτερικό που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Τους θεωρώ και το λέω δημόσια “Υπονομευτές της Ελλάδας”. Ξέρω ότι είναι ανεύθυνοι και δεν θα τους περάσει».
 
Σχετικά με το θέμα της Χαλυβουργίας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «μια ομάδα έχει αποκλείσει ένα εργοστάσιο εδώ και μήνες, εμποδίζοντας και οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά, αλλά για να υπάρχουν πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία». «Διορθώνουμε τα σφάλματα δεκαετιών. Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε και θα πετύχουμε», πρόσθεσε.