, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Με Τσίπρα ο Μπουτάρης


Η αναγκαιότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012, το Δημαρχείο στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης και ζητήματα που αφορούν στον Δήμο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, καθώς επίσης στην ανάγκη της ανάπτυξης κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δήμοι της χώρας και στο σύνολό της η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω περικοπών των κρατικών πόρων που φτάνουν περίπου στο 50 % σε σχέση με το 2011.
Σημείωσε ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταφέρνει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δύσκολη και καθημερινή μάχη για να επιλυθούν τα τρέχοντα θέματα της πόλης. Επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη προέρχεται από το τεράστιο μέγεθος της ανεργίας που φτάνει το 28 % και πρόσθεσε:
«Παλεύουμε με τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης. Οι εξαιρετικά μεγάλες περικοπές μας υποχρεώνουν να κάνουμε τα απολύτως αναγκαία και αυτά είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα επίπεδα, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί που αποτελούν επίσης βασικό μας μέλημα. Κύρια προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση και εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας, είναι η αλληλεγγύη προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα επιβίωσης».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρα μας είναι ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά… ετεροδιοίκηση διότι έχει αρμοδιότητες αλλά δεν έχει πόρους και σημείωσε ότι ιδιαίτερα στις μέρες του μνημονίου το πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό καθώς εφαρμόζεται μια εξωφρενική μείωση των δημοσίων δαπανών προς τους Δήμους της τάξης του 60 %.
Αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον Γιάννη Μπουτάρη, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι όπως είπε ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι καταφέρνει να έχει έναν προϋπολογισμό τέτοιο ώστε να μην ρίχνει όλα τα βάρη στους δημότες, σημείωσε όμως πως δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου συζητήθηκε η αναγκαιότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες διότι όπως είπε «το πρώτο μέλημα μας σε αυτή την κρίση είναι να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν άμεση την ανάγκη και την προστασία μας» και πρόσθεσε: «υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο ότι θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας κάποια άλλη στιγμή υπό καλύτερες συνθήκες για να συζητήσουμε επί της ουσίας τόσο τα θέματα της αυτοδιοίκησης όσο και τα θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης».
Παρόντες στη συνάντηση, του Δημάρχου με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,  στελέχη του κόμματος και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.