, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

«Να δημιουργήσουμε οι ίδιοι ευκαιρίες ανάπτυξης»


συνέντευξη στον Σταύρο Οραήλογλου

Στον βουλευτή της Β’ περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης Θόδωρο Καράογλου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το δύσκολο έργο της επανασυγκρότησης του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, κάνοντας άμεσα πράξη μια κεντρική προεκλογική του δέσμευση.

Στη συνέντευξη του στην «Κ», ο νέος υπουργός ξεκαθαρίζει πως αναζητά ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο για το υπουργείο που ανέλαβε, παρουσιάζει τις προτεραιότητες του, ώστε η Βόρεια Ελλάδα «να μπει και πάλι στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας» με σημείο αναφοράς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και απαντά στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που έσπευσε να δηλώσει «λυπημένος» για την επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Καράογλου και το ζήτημα των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως εξηγεί, «κάποιοι μπορεί να μην είναι, ωστόσο εμείς είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

  1. Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μέχρι την κατάργηση του είχε απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επανασύσταση του;

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, για τη χώρα, περίοδο διακυβέρνησης και μάλιστα σε ένα τόσο μικρό κυβερνητικό σχήμα αποτελεί απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη Βόρειο Ελλάδα. Η επανασύσταση του Υπουργείου από μηδενική ουσιαστικά βάση, προσθέτει ένα βαθμό δυσκολίας σε πρώτη φάση σε οργανωτικό επίπεδο. Ήδη κάποια πράγματα είχαν ξεκινήσει να δρομολογούνται με τη δημιουργία του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης της ΝΔ, την ευθύνη του οποίου μου είχε αναθέσει ο Πρόεδρος της ΝΔ. Με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης τώρα πια περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης. Τις επόμενες ημέρες μαζί με τον Πρωθυπουργό προβλέπεται να καθορίσουμε το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ, ώστε να ξαναμπούν η Μακεδονία και η Θράκη στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Η αποκέντρωση των δομών, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ένα ισχυρότερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα είναι οι προτεραιότητες που θέτουμε.

  1. Ξεκινάτε τη θητεία σας με το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης να δηλώνει «λυπημένος» για την επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ. Τι απαντάτε;

Η θητεία μου ξεκινά με πολλή αισιοδοξία, θέληση και μεράκι για προσφορά. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και θα αναζητήσουμε συνεργασίες με όλους τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις ανάπτυξης και ανάκαμψης για την ευρύτερη περιοχή. Οι όποιες προσωπικές εκτιμήσεις ή απόψεις είναι και θα πρέπει να παραμένουν στο επίπεδο του προσωπικού. Οι αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί δεσμευόμαστε θεσμικά να υπηρετούμε την κοινωνία και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του έργου που έχουμε αναλάβει να εκπονήσουμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας επιλέγει σε ποιες προτεραιότητες θα διοχετεύσει τις δυνάμεις του και κριτής όλων μας είναι ο πολίτης, ο οποίος περιμένει από εμάς έργα για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Από τη μεριά μου δεσμεύομαι να πράξω ό,τι θεωρώ καλύτερο για να υπηρετήσω αυτό το σκοπό.

  1. Μιλήσατε κ. Υπουργέ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, πως μπορεί να γίνει αυτό πράξη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας;

Σας διαβεβαιώνω ότι στόχος του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης είναι να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να αποποιηθεί τον συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα που μπορεί να είχε κατά το παρελθόν. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη και στόχος μας είναι να λειτουργήσει το Υπουργείο ως εργαλείο ανάπτυξης και επίλυσης προβλημάτων για την ευρύτερη περιοχή. Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και ως εκ τούτου η ανεργία κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε να αποτελέσει και πάλι η περιοχή οικονομικό, αναπτυξιακό, τουριστικό και πολιτιστικό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη. Οφείλουμε να δουλέψουμε για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υλοποίηση των έργων υποδομών, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, να δουλέψουμε και να τα καταφέρουμε.

  1. Κ. Υπουργέ, η Θεσσαλονίκη δυστυχώς δεν γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Το ΥΜΑ-Θ είναι έτοιμο να αναλάβει ένα ρόλο συντονιστικό στην όλη προσπάθεια;

Στην πρώτη κιόλας σύσκεψη που είχα στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τους συνεργάτες μου, για θέματα οργάνωσης και δράσης του Υπουργείου, τέθηκε το θέμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο θεσμικός ρόλος του ΥΜΑ-Θ. Κάποιοι μπορεί να μην είναι, ωστόσο εμείς είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να τιμήσουμε τη μεγάλη αυτή ιστορική επέτειο για την πόλη μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα έχουμε έτοιμο ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.