, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Αιγαίου για να αποφευχθεί το «ατύχημα» με τους Τούρκους

Μπορεί τα «τζαρτζαρίσματα» και οι εμπλοκές μεταξύ οπλισμένων τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου να πύκνωσαν το 2016 αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός αεροπορικού ατυχήματος, ωστόσο η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα, και με ψυχραιμία προβαίνει αθόρυβα σε σημαντικές κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο ώστε να μην επηρεαστεί το status quo στο Αιγαίο.
Η εκτίμηση σε συμμαχικό επίπεδο είναι ότι για τον Ταγίπ Ερντογάν το Αιγαίο είναι τελευταία προτεραιότητα ως προς τη διάνοιξη μετώπου, καθώς στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο αφού έχει εγκλωβιστεί στον «βάλτο» της Συρίας. Με την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε κατά την κρίση στη Συρία έχει γίνει μέρος του προβλήματος και όχι διαμεσολαβητής στην προσπάθεια επίλυσής του!
Πλέον εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν στραφεί όλοι εναντίον του Τούρκου προέδρου. Ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους μέχρι τους Σύρους, τους Κούρδους και τους Έλληνες. Στο εσωτερικό της χώρας του έχει ανοίξει μέτωπο με τους γκιουλενιστές, ενώ έχουν μετατραπεί σε βραδυφλεγείς βόμβες στα σωθικά του οι οπλισμένοι -από τον ίδιο- τζιχαντιστές και τα «γεράκια των πόλεων», οι ένοπλοι Κούρδοι που τους είχε μεταφέρει στα αστικά κέντρα από τις πατρογονικές τους εστίες μόνο και μόνο για να τους αποδυναμώσει και να αποτρέψει τη δυνατότητα δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
«Θύελλες»
Η εμπλοκή του Ερντογάν στον «βάλτο» της Συρίας μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη δημιουργία του αυτόνομου κουρδικού κράτους φαίνεται ότι είναι η «χαριστική βολή» για τον ίδιο. Πρόσφατα δύο τουρκικά άρματα μάχης που επιχειρούσαν στην περιοχή Αλ-Μπαμπ δέχτηκαν αμερικανικά βλήματα TOW τα οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε παραχωρήσει λαθραία ο τουρκικός στρατός στο ISIS! Κοινώς: Όλα αυτά τα χρόνια με την αδιέξοδη και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ο Ερντογάν έσπερνε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Μέσα από τα αποκαΐδια προσπαθεί να αναμορφώσει το κράτος του με στυλ Ατατούρκ. Όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, διότι ο Κεμάλ ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγουμένως να έχει διαλύσει το Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Απεναντίας στηρίχθηκε στους βασικούς πυλώνες του κράτους και «αποκεφάλιζε» όσους στην πορεία αντιδρούσαν στις επιλογές του.
Όμως ο Ερντογάν σήμερα δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στο Δημόσιο ούτε στον Στρατό καθώς ήδη τους έχει αποδεκατίσει. Μόνο τους τελευταίους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου έχει αποπέμψει 110.000 δημόσιους λειτουργούς.

 

 
Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Αιγαίου για να αποφευχθεί το «ατύχημα» με τους Τούρκους

 

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά την πρόσκαιρη λυκοφιλία του με τους κεμαλιστές στο στράτευμα, κάθε άλλο παρά τους εμπιστεύεται. Δείγμα της ανασφάλειάς του είναι ότι σε κάθε μονάδα έχει δικούς του τοποτηρητές, ενώ έχει αφαιρέσει τα καύσιμα από τις κεντρικές μονάδες πέριξ των αστικών κέντρων (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη) ώστε να μην μπορεί να κινηθεί η στρατιωτική μηχανή (άρματα, πλοία και αεροπλάνα) και να στραφεί εναντίον του όπως τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης, η αδιέξοδη στρατηγική του στη Συρία προκαλεί ήδη την έντονη δυσφορία των οικογενειών των θυμάτων που χάθηκαν στα πεδία των μαχών. Το 2016 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 420 στρατιωτικοί και ο μεν Ερντογάν σπεύδει να τους χαρακτηρίσει «μάρτυρες», οι δε χαροκαμένες μάνες και τα γυναικόπαιδα των θυμάτων επαναστατούν εναντίον του!
Λαϊκή οργή
Η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται στην Τουρκία για τα θύματα στη Συρία που αυξάνονται καθημερινά όσο κρατάει η εμπλοκή της χώρας, ενώ αυτό που κάνει την οργή του κόσμου να ξεχειλίζει είναι ότι χάνονται Τούρκοι στρατιώτες από… βόλια που χρυσοπλήρωσε ο ίδιος ο τουρκικός λαός! Επιπλέον, η όψιμη συνθηκολόγηση του Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν δεν αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Τουρκίας, καθώς άπαντες κατανοούν ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη δεν πρόκειται να στηρίξουν τον μεγαλοϊδεατισμό του και τα σχέδιά του περί δημιουργίας του σουλτανάτου της Κωνσταντινούπολης.
Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα, χωρίς πολεμικές ιαχές και ανέξοδες διαμαρτυρίες, σπεύδει με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες που έχει να καλύψει τα νώτα της στο Αιγαίο ώστε να αποκρούσει επιτυχώς οποιαδήποτε αποκοτιά, που -μία στις χίλιες- ενδέχεται να επιχειρήσει ο Ερντογάν, καθώς λαμβάνεται υπόψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε σύγχυση εξαιτίας των πολλαπλών μετώπων που έχει ανοίξει εντός και εκτός των τειχών.
Ναι! Η Ελλάδα ξεσκονίζει το οπλοστάσιό της, το συντηρεί, το εκσυγχρονίζει και το ενισχύει με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το ΚΥΣΕΑ διά περιφοράς δίνει το «πράσινο φως» για συγκεκριμένες εξοπλιστικές ανάγκες μικρής κλίμακας που, σημειωτέον, δεν αφορούν -προς το παρόν- προμήθεια καινούργιου υλικού. Πάντως, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Άμυνας είναι η αγορά μίας μοίρας (12) καινούργιων F-35, όπως είχε αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής», καθώς και η προμήθεια μίας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως και η αντικατάσταση των ναυτικών Penguin με αντίστοιχο αναβαθμισμένο νορβηγικό πυραυλικό σύστημα.
Ψυχραιμία
Αυτό που συνάγεται είναι ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πανικό από τις σπασμωδικές επιθετικές κινήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τα ελληνικά νησιά. Πρώτον, διότι από την οικονομική κρίση πρωτίστως επλήγη το προσωπικό με τη δραστική μείωση των αποδοχών του και μόνο δευτερευόντως επηρεάστηκε -ευτυχώς ελάχιστα- η ισχύς της στρατιωτικής μηχανής.
Ευτυχώς, η οικονομική κρίση βρήκε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πλήρως εξοπλισμένες με αποτέλεσμα να «αντέχουν», και σε συνδυασμό με το υψηλό φρόνημα του προσωπικού το Αιγαίο να παραμένει απόρθητο κάστρο! Αυτό το γνωρίζει η Τουρκία και το διαπιστώνουν καθημερινά οι πιλότοι της που δέχονται σκληρή απάντηση κάθε φορά που ξεπροβάλλουν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με τα οπλισμένα μαχητικά σε συνδυασμό με τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στατιστικά δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα αεροπορικού ατυχήματος, που εάν ποτέ συμβεί δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Για τον λόγο αυτόν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και τα «κόκκινα τηλέφωνα» των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο χωρών για την παροχή αμοιβαίων εξηγήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και η συμμαχική παρουσία (ΝΑΤΟ και 6ος Στόλος) στην ευρύτερη περιοχή.
Όσο για τα «ναυτικά επεισόδια» πέριξ των Ιμίων μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ψαράδων που εκδηλώνονται κάθε Ιανουάριο κατά τη «μάχη της τσιπούρας», αποφεύγεται η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.
Για την επίλυση των όποιων διαφορών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων παρεμβαίνουν οι λιμενικοί των δύο χωρών.
Πηγή: ethnos.gr