fbpx

, Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Οι χρυσές εφεδρείες του Σαμαρά


Του Δ. Κεμπέ

Στην αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης προχωρά από την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού πρόσωπα εμπιστοσύνης του και Νεοδημοκράτες που δίνουν τον αγώνα σε προεκλογικές περιόδους. Μετά την τοποθέτηση του Αλ. Τουρκολιά στη διοίκηση της Εθνικής, από όπου προέρχεται, του Δ. Δημόπουλου και του Κ. Μίχαλου σε νευραλγικά πόστα των θυγατρικών της τράπεζας, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει νέες τοποθετήσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προεδρία της ΕΡΤ θα τοποθετηθεί ο παλαιός δημοσιογράφος Νίκος Σίμος, στη διοίκηση του κρατικού ραδιοφώνου ο, επίσης, δημοσιογράφος Γιώργος Αντωνίου και στο ΑΠΕ η Μαριάννα Πυργιώτη. Μεταξύ των προσώπων που θα αξιοποιηθούν σε οργανισμούς είναι ο Μενέλαος Δασκαλάκης, που σήκωσε μεγάλο βάρος του προεκλογικού αγώνα και διακρίνεται για τις διοικητικές του ικανότητες, ο Γιάννης Παππάς που λόγω του εκλογικού νόμου έχασε τη βουλευτική έδρα στα Δωδεκάνησα, ο Φίλιππος Ταυρής της γραμματείας Συνδικαλισμού, ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος και ο Γιώργος Σουφλιάς των παραγωγικών τομέων, ο επικεφαλής του εμπορικού κόσμου Βασίλης Κορκίδης, όπως επίσης και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος δεν κατέβηκε υποψήφιος για να βοηθήσει στην επιτροπή εκλογικού αγώνα. Στον τομέα της Υγείας θα αξιοποιηθεί ένας παλιός συνοδοιπόρος του από την ΟΝΝΕΔ, ο γιατρός Θρασύβουλος Μαυρομάτης, που έχει διατελέσει και παλαιότερα διοικητής νοσοκομείων, ενώ σημαντικές θέσεις στη διοικητική πυραμίδα του συγκεκριμένου κλάδου αναμένεται ότι θα λάβουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος και ο επικεφαλής των φαρμακοποιών Κώστας Λουράντος. Ο Σαμαράς ως έχων προσωπικές σχέσεις με το σύνολο των κομματικών στελεχών της φιλελεύθερης παράταξης, καθώς στη διάρκεια των 35 ετών της πολιτικής του διαδρομής πορεύτηκε μαζί τους, γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητές τους, αλλά και τα μειονεκτήματα ορισμένων. Γι’ αυτό δεν θα δείξει εμπιστοσύνη μόνο στους Νεοδημοκράτες που πλαισίωσαν το κόμμα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στους πολύ παλαιότερους, όπως στον Αυγ. Βιντζηλαίο (επί 5,5 χρόνια διοικητή του Ταμείου Παρακαταθηκών και παλαιού συνεργάτη του Μ. Έβερτ), τον καθηγητή Γ. Μέργο, τον οποίο τοποθέτησε ήδη γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, τον επί σειρά δεκαετιών πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βορειοανατολικού Τομέα Αττικής Θανάση Μανούρη, τον οικονομολόγο Ν. Αλευρομύτη, αλλά και τον, επίσης, οικονομολόγο Ν. Δομένικο επί των ημερών του οποίου το ΤΕΜΠΜΕ χορήγησε 60.000 δάνεια σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπουργείο Εσωτερικών

Υψηλόβαθμες θέσεις στη δημόσια διοίκηση θα δοθούν και σε ορισμένα στελέχη που προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως είναι –για παράδειγμα– ο Γιάννης Οικονόμου, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και η Αλεξάνδρα Πάλλη, η οποία είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη ΔΗ.ΣΥ. Στο υπουργείο Εσωτερικών γενικός γραμματέας προορίζεται να τοποθετηθεί ένας εκ των Χαράλαμπου Μανιάτη (οικονομολόγος και πρώην περιφερειάρχης Αττικής) και Δημήτρη Καλογερόπουλου (αρχιτέκτων μηχανικός και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω). Στο ίδιο υπουργείο θα έχουν ρόλο ο Παναγιώτης Καρβελάς, παλιός στενός συνεργάτης του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Παταργιάς, πολιτικός μηχανικός και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, και ο Παντελής Σκλιάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου αναμένεται να προτείνει και την αξιοποίηση του καθηγητή Νομικής και πρώην συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, Νίκου Κλαμαρή.


Γενικές γραμματείες

Σε θέσεις γενικών γραμματέων θα τοποθετηθούν ακόμη οι Διονύσης Καραχάλιος, δικηγόρος και γραμματέας σχέσεων κοινωνίας-κόμματος στη ΝΔ, Δημήτρης Κανελλόπουλος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου Σαμαρά, Νώντας Λεκέας, δικηγόρος και γραμματέας εκλογών της ΝΔ, Θεόδωρος Δραβίλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Άγγελος Μοσχονάς, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων και ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, Ζέτα Μακρή, πρώην βουλευτής Μαγνησίας, Πάνος Λειβαδάς, οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας, Γιώργος Καραμαλίκης ναύαρχος ε.α., Μανώλης Αγγελάκας, πρώην ευρωβουλευτής, Λεωνίδας Κουρής, πρώην νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Πανοζάχος, οικονομολόγος και πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, Στράτος Σιμόπουλος, πολιτικός μηχανικός, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Καταναλωτών, Στέφανος Αγιάσογλου, οικονομολόγος και πρώην διευθύνων σύμβουλος ΟΣΚ, Βασιλική Τζότζολα, δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Πασχαλίνα Καλαγιά, αντιδήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης, γενικός γραμματέας Δήμου Πειραιά.

Ευρωβουλευτές, συνδικαλιστές

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να αξιοποιήσει και ευρωβουλευτές, όπως τον ιστορικό πρόεδρο της ΔΑΚΕ, Κώστα Πουπάκη, τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Γιώργο Παπανικολάου, και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά και συνδικαλιστές με μακρά εμπειρία, όπως ο Θύμιος Λυμπερόπουλος των ταξί, ο Αλέκος Κομίνης των αστικών λεωφορείων και πρώην πρόεδροι των εργαζομένων στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του οργανισμού. Ένας ακόμη είναι ο από δωδεκαετίας γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, ο οποίος κατήρτισε το κυριότερο μέρος του προγράμματος για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και την ορθή αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή του Κώστα Σμυρλή, παλαιού προέδρου της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα, ο οποίος μέρες πριν από τις εκλογές μετακινήθηκε στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη και επέστρεψε πίσω αμέσως μετά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.