02:36, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

Ο Ερντογάν στο Άγιον Όρος;

erdogan_34Συνάντηση υπό άκρα μυστικότητα οργανώνεται από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή των εορτασμό ενός αιώνα από την ενσωμάτωση της Αθωνικής Πολιτείας στο ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, στη συνάντηση κορυφής αναμένεται να προσκληθούν οι μεγαλύτεροι ηγέτες όπως οι Μπάρακ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς και ηγέτες που δεν έχουν ασπαστεί το χριστιανισμό.

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει όπως είναι λογικό μια ενδεχόμενη πρόσκληση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στη χερσόνησο του Άθω. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βέβαια δεν αναμένεται να είναι ο μοναδικός μουσουλμάνος ηγέτης που σχεδιάζεται να προσκληθεί, αφού και ο πρόεδρος της Αιγύπτου και  ευσεβής μουσουλμάνος Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να είναι στη λίστα των προσκεκλημένων.

Δεδομένη πάντως θα πρέπει να θεωρεί κανείς μια ηχηρή απουσία, αυτή της Άνγκελα Μέρκελ, αφού το άβατο δε θα επιτρέψει στην ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης και καγκελάριο της Γερμανίας να παραστεί στις εκδηλώσεις.