, Σάββατο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο… δεκάλογος του Μπουτάρη στον Τσίπρα!

του Βαγγέλη Στολάκη
Δέκα σημεία περιείχε το υπόμνημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τα σημαντικά ζητήματα της πόλης, το οποίο διαβίβασε στον Αλέξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που εκπροσώπησε το δήμο και το δήμαρχο στην ευρεία σύσκεψη φορέων με την οποία εγκαινιάστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο στο Διοικητήριο.
Ως πρώτο πρόβλημα για το δήμο ιεραρχήθηκαν οι επιπτώσεις της υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και ζητήθηκε μία ρύθμιση για την εξόφληση χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, αλλά και να δοθεί στο Δήμο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Υψηλά στην ατζέντα και το θέμα του Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού, ο οποίος και ζητήθηκε για άλλη μία φορά να εξαιρεθεί από την ιδιωτικοποίηση και να παραχωρηθεί η χρήση των κτηρίων του στο Δήμο, όπως συνέβη άλλωστε και στη Δραπετσώνα.
Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης, ζητήθηκε η επίσπευση της υπογραφής μνημονίων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας Ελλάδας και Τουρκίας (ώστε να δρομολογηθεί το ferry Θεσσαλονίκη-Σμύρνη), η επαναλειτουργία της γραμμής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όλο το χρόνο και η επιδότηση της γραμμής προς Σποράδες με συμβατικό σκάφος καθ’ όλο το έτος.
Για το Λιμάνι, επίσης, ζητείται η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό δίκτυο, η άμεση δημιουργία Logistics Centre στο στρατόπεδο Γκόνου και η κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, ώστε να εξελιχθεί σε Home Port για την κρουαζιέρα.
Τονίζεται, επιπλέον, πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι εργασίες επέκτασης του διαδρόμου απο-προσγείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία να μη διαταράξουν τα προγράμματα πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, να ξεκινήσει μία νέα βάση συνεργασίας με τις Κτηριακές Υποδομές, ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή σχολείων, αλλά και να διοχετευθούν πόροι από το πράσινο ταμείο για απαλλοτριώσεις και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και δρόμων.
Τέλος, ζητείται η συμμετοχή όλων των Δήμων της πόλης στο συγκοινωνιακό σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση του μετρό και της παράκτιας συγκοινωνίας, ενώ προτείνεται και η θεσμοθέτηση Μητροπολιτικής Διοίκησης για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Επιμέλεια: Σταμάτης Βαλασιάδης
Θυμηθείτε και:

Νέα κόντρα Τζιτζικώστα-Μπουτάρη!