Ο πρώτος "μνημονιακός νόμος" και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα τον… αλλάξει!

Για τις νέες προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε χθες σε ανοιχτή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση Νεάπολης-Συκεών, τη Δημοτική κίνηση Αμπελοκήπων Μενεμένης και τη Ριζοσπαστική κίνηση πολιτών Δήμου Παύλου Μελά, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης. Την ομιλία παρακολούθησαν ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και από τους τρεις δήμους, καθώς και πλήθος πολιτών.
Ανοίγοντας τη εκδήλωση, ο συντονιστής Χρήστος Ζησάκος, καυτηρίασε το συγκεντρωτικό μοντέλο του «Καλλικράτη», τον οποίο στη συνέχεια ο κ. Πουλάκης, χαρακτήρισε ως τον «Πρώτο Μνημονιακό Νόμο» και τόνισε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2010. Επισήμανε τις αδυναμίες του «μοντέλου των ημερών» σχετικά με την οικοδόμησή του στη λογική του «λιγότερου» κράτους, τη διατήρηση του ελλείμματος της δημόσιας λειτουργίας και τη δημιουργία ενιαίου τρόπου αντιμετώπισης για όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων.
Το «δημαρχοκεντρικό» αυτό σύστημα είναι η αιτία αναπαραγωγής ανενεργών πολιτών, σημείωσε ο κ. Πουλάκης. Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, η οποία αποχώρησε αποποιούμενη του ρόλου της ώστε να συνεισφέρει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου. Εξάλλου, η θεσμοθετημένη επιτροπή αποτελείται από τις ομάδες των διευθυντικών στελεχών, των εμπειρογνωμόνων και των αυτοδιοικητικών φορέων και χρειάζεται τη σύμπραξη και τη συναίνεση όλων για να καταφέρει τον κοινό στόχο. Σκοπός είναι η μεταρρύθμιση να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του 2017.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μίλησε για το διαπαιδαγωγικό ρόλο της απλής αναλογικής, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική μείωσης των ψηφοδελτίων και στη θεώρηση μιας μητροπολιτικής διακυβέρνησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.