fbpx

, Πέμπτη
23 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Πολυλογάδες και… άλαλοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης


Βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, άλλοι «παλιές καραβάνες» και άλλοι «πρωτάκια» των εδράνων του Κοινοβουλίου. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν μιλήσει στο βήμα της Ολομέλειας εδώ και δυο χρόνια. Άλλοι πάλι είναι γνωστοί στους ψηφοφόρους περισσότερο για τις στυλιστικές τους επιλογές, τη ντόλτσε βίτα και τα φιλανθρωπικά γκαλά. Όπως και να έχει, οι δυο περιφέρειες σήμερα εκπροσωπούνται στη Βουλή από 23 ανθρώπους (8 ΝΔ, 5 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΠΑΣΟΚ, 3 Ανεξάρτητοι Έλληνες, 2 Χρυσή Αυγή, 2 Δημοκρατική Αριστερά και 2 ΚΚΕ) που έθεσαν εαυτών στη διάθεση του εκλογικού σώματος και βρίσκονται εκεί για να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ποιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άραγε… βαράνε κάρτα; Πως δικαιολογούν το μισθό που τους δίνει ο «εργοδότης» λαός; Γνωρίζονται μεταξύ τους;
 
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής (51.570 ψήφους) από το 1989, οπότε και πρωτοεξελέγη βουλευτής, κατέχει σταθερά μια θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Τα τελευταία χρόνια, μετά τις εκλογές του 2009, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και επέλεξε τα… ορεινά της Βουλής. Ελάχιστες οι δημόσιες εμφανίσεις του, μετρημένες στα δάχτυλα οι συναντήσεις με πολιτικούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και καμία συγκέντρωση με τους ψηφοφόρους του. Έβαλε λουκέτο στο γραφείο που διατηρούσε για χρόνια στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ την περασμένη εβδομάδα δεν παραβρέθηκε στους εορτασμούς των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Για τελευταία φορά πήρε το λόγο στην Ολομέλεια στις 17.10.2009 και για πολλά χρόνια δεν έχει καταθέσει καμία επίκαιρη ερώτηση.
 
Ο πρώτος σε σταυρούς Κώστας Γκιουλέκας (22.736 ψήφους), ο οποίος πλήρωσε το «αντάρτικο» της καταψήφισης του προηγούμενου πακέτου μέτρων και δεν έλαβε κάποιο κυβερνητικό πόστο, αν και συμμετέχει σε τέσσερις επιτροπές της Βουλής από τις εκλογές του Ιουνίου μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί καμία φορά ενώπιον του συνόλου των βουλευτών. Προτιμά τις τετ α τετ συναντήσεις με τους υπουργούς προκειμένου να τους ενημερώσει για προβλήματα που απασχολούν την εκλογική του περιφέρεια, τα αποτελέσματα των οποίων γνωστοποιεί ενίοτε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ή μέσω συνεντεύξεών του, που παραχωρεί συχνά. Από τις τελευταίες εκλογές και μετά κατέθεσε 17 επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήματα δίνοντας έμφαση στα αυξημένα ποσοστά της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου.
 
Στα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου καταγράφεται ο τελευταίος κοινοβουλευτικός έλεγχος που άσκησε ως απλός βουλευτής ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης (15.395 ψήφους), ο οποίος πλέον «ανακρίνεται» καθισμένος στα κυβερνητικά έδρανα από τους συναδέλφους του. Πρώτος επιλαχών στις εκλογές του 2000, κατόρθωσε να μπει στη Βουλή το 2003. Πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ασχολείται μέχρι και σήμερα με ζητήματα, που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιφέρεια, όπως είναι η Τάφρος 66.
 
Η «εθελόντρια» Έλενα
Σε ό,τι αφορά τη «γαλάζια» Έλενα Ράπτη (14.391 ψήφους) η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι όταν μιλούν για αυτή αναφέρονται στις εκδηλώσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης που διατηρεί. Για το λόγο αυτό μάλιστα τοποθετήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και ως υπεύθυνη ΜΚΟ και εθελοντισμού της Λεωφόρου Συγγρού. Η «εθελόντρια» Έλενα μέχρι στιγμής έχει πάρει το λόγο στη Βουλή μόλις δυο φορές και από τον Ιούνιο και μετά κατέθεσε έξι επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις δίνοντας έμφαση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την εξίσωσή του με το πετρέλαιο κίνησης. Άλλες φορές προτείνει την μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης ή τη διευκόλυνση έκδοσης ταξιδιωτικής βίζα με στόχο την αύξηση του τουρισμού. Είναι ιδιαίτερα… λακωνική σε ζητήματα, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, από τους εορτασμούς της οποίας η ίδια απουσίαζε.
 
Ως υφυπουργός Αθλητισμού ο Γιάννης Ιωαννίδης (14.102 ψήφους) δεν θα μπορούσε να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση. Ο ίδιος πάντως έχει να κάνει ερώτηση από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ μέχρι σήμερα οι συνάδελφοί του μιλούν κολακευτικά για τη συμβολή του στο νομοσχέδιο κατά της βίας και του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Σήμερα βρίσκεται στο δικό του… γήπεδο και είναι από τους λίγους που έχουν λάβει τέσσερις φορές το λόγο σε συνεδρίαση Ολομέλειας. Αρκετά «δραστήριος» συγκριτικά με άλλους συναδέλφους του και μάλιστα της συμπολίτευσης είναι ο Γιώργος Ορφανός (10.718 ψήφους), ο οποίος συμμετέχει συνολικά σε τέσσερις επιτροπές της Βουλής και έχει καταθέσει σε διάστημα πέντε μηνών 18 επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις.
 
Ο υπουργός και ο «σιωπηρός» Σάββας
Από τη Β’ Θεσσαλονίκης ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου (16.061 ψήφους) με έδρα το Διοικητήριο «κατηφορίζει» στην Αθήνα, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Έτσι δικαιολογούνται και οι μόλις δυο ομιλίες του ενώπιων της Ολομέλειας. Από την πλευρά του, ο Σάββας Αναστασιάδης (14.453 ψήφους) μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το λόγο καμία φορά σε συνεδρίαση με το σύνολο των συναδέλφων του ενώ ελάχιστες από τις 25 ερωτήσεις που έχει καταθέσει από τον Ιούνιο έχουν ως σημείο αναφοράς την εκλογική του περιφέρεια.
 
Βενιζέλος για όλες τις δουλειές
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (36.309 ψήφους) πάλι, φαίνεται πως επιβεβαιώνει στην πράξη τους φόβους των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η εκπροσώπηση της πόλης στη Βουλή θα είναι ελλειπής, εξαιτίας της απόφασής του να διατηρήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Παρά τα όποια προβλήματα γνωστοποιούνται στη Βασιλέως Ηρακλείου, όπου βρίσκονται οι δυο κομματικές οργανώσεις του νομού, μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει φτάσει στη Βουλή. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει από τον Ιούνιο καμία επίκαιρη ερώτηση και έχει μιλήσει στην Ολομέλεια μόλις δυο φορές. Στελέχη του κόμματος και ψηφοφόροι του εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια επίσης για το γεγονός πως δεν έρχεται συχνά στη Θεσσαλονίκη με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου να επισημαίνουν στην «Κ» πως «αυτό συμβαίνει εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων στην Ιπποκράτους».
 
Ο τρίτος πόλος
Τέλος, από το κόμμα του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, η Ασημίνα Ξηροτύρη (5.244) της πρώτης περιφέρειας, που κάθεται για τρίτη θητεία στα έδρανα του Κοινοβουλίου μέχρι στιγμής έχει σπάσει… το κοντέρ παίρνοντας το λόγο έντεκα φορές σε συζητήσεις ολομέλειας και καταθέτοντας συνολικά 46 επίκαιρα ερωτήματα δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου, το ΕΣΠΑ και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η ίδια μόλις εξελέγη βουλευτής παραιτήθηκε από τη θέση της περιφερειακής συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας. Στα χνάρια της και η μέχρι πρότινος ιδιωτική υπάλληλος Κατερίνα Μάρκου (2.863) της Β’ Περιφέρειας με 41 ερωτήσεις και συμμετοχή σε τρεις επιτροπές.
 
Ο «δραστήριος» Κουράκης
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κουράκης (12.975 ψήφους) κρατά τα σκήπτρα της… αντιπολίτευσης, ως ένας από τους πιο παλιούς άλλωστε. Έχει καταθέσει περισσότερες των εκατό ερωτήσεων γεγονός που τον κατατάσσει μέσα στην πρώτη εικοσάδα των πιο “δραστήριων” από τους τριακόσιους. Βρίσκεται μάλιστα στην ένατη θέση αντίστοιχης αξιολόγησης του περιοδικού «Βουλή και Ευρωβουλή» που διανέμεται στις θυρίδες των βουλευτών. Ο ίδιος, όπως σχολιάζουν στην «Κ» τοπικά στελέχη του κόμματος «ασχολείται περισσότερο με ζητήματα που δεν αφορούν τόσο τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της μεγάλης κοινοβουλευτικής του εμπειρίας». Εκλέγεται στην Α’ Περιφέρεια από το 2007, σήμερα κατέχει τη θέση του τομεάρχη Παιδείας της Κουμουνδούρου και πρόσφατα υπήρξε εισηγητής του νομοσχεδίου με τις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
 
Αντιπολίτευσης… νεοσύλλεκτοι
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (10.659 ψήφους), χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η… «συνδικαλίστρια της Βουλής». Κατεβαίνει στην Αθήνα, όποτε κρίνεται απαραίτητο και συνήθως βρίσκεται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, του οποίου κατέχει θέση αναπληρώτριας γραμματέας από το 2002. Στις προσεχείς εκλογές του ΕΚΘ αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα σε ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια προέρχεται από το «Αριστερό Ρεύμα» του Συνασπισμού, που σήμερα αποτελεί μειοψηφία της Κουμουνδούρου.
 
Τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν ο Γιώργος Αμανατίδης (11.583 ψήφους), μέχρι πρότινος δάσκαλος και η Ιωάννα Γαϊτάνη (10.601 ψήφοι) με 52 και 15 επίκαιρες ερωτήσεις, αντίστοιχα. Ο πρώτος σύμφωνα με στελέχη της Αλεξάνδρου Σβώλου «αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως στις ανατολικές συνοικίες». Μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε κάποια τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γαϊτάνη πάλι, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες «υπήρξε η έκπληξη του ψηφοδελτίου». Στέλεχος σχεδόν καθόλου προβεβλημένο, προερχόμενο από μια μικρή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή, όπως και οι δυο παραπάνω συνάδελφοί της προσπαθεί να βρει το… βηματισμό του βουλευτή. Δεν διαθέτει προσωπική ιστοσελίδα, ούτε καν φωτογραφία στο site της Βουλής, και ακολουθεί μέχρι στιγμής τη «γραμμή» του κόμματος. Τη Β΄Περιφέρεια εκπροσωπεί στη Βουλή από το 2007 εκ μέρους των ψηφοφόρων της Κουμπουνδούρου η Λίτσα Αμμανατίδου (9.583). Σήμερα συμμετέχει σε τρεις επιτροπές και έχει «ενοχλήσει» την κυβέρνηση με 55 ερωτήσεις και επερωτήσεις.
 
Περικοπές εκ των έσω
Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν ευκαιρία όποτε βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να επισκέπτονται τα κοινά τους γραφεία στην Αλεξάνδρου Σβώλου, να συζητούν με ψηφοφόρους και να συμμετέχουν σε συνεχείς συσκέψεις επί συσκέψεων. Το γεγονός πως στην κομματική οργάνωση της Θεσσαλονίκης συστεγάζονται και τα βουλευτικά γραφεία διευκολύνει μέχρι στιγμής τη δράση των βουλευτών, οι οποίοι προωθούν στη Βουλή ό,τι τους μεταφέρουν οι κομματικοί παράγοντες. Το τελευταίο διάστημα εξετάζουν μάλιστα τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων με πρωτοβουλία του κόμματος τα οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι από τις βουλευτικές τους αποζημειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέρχεται στο 20% του μισθού τους, ενώ ένα άλλο 40% το καταθέτουν ήδη στον κορβανά της Κουμουνδούρου.
 
Και η… λυπητερή
Όπως και να έχει, με πλούσιο ή…φτωχότερο κοινοβουλευτικό έργο όλοι οι παραπάνω πέραν της βουλευτικής τους αποζημίωσης, περίπου 6000 ευρώ καθαρές αποδοχές κάθε μήνα, τυγχάνουν και μιας σειράς άλλων προνομίων. Έτσι, λαμβάνουν ειδικό επίδομα οργάνωσης γραφείου, δωρεάν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομική ατέλεια και δωρεάν αστικές τηλεφωνικές κλήσεις. Επίσης οι βουλευτές της περιφέρειας πέραν από αυτοκίνητο εώς και 1800 κ.ε. δικαιούνται επίδομα που αγγίζει τα 600 ευρώ το μήνα για την μετακίνησή τους και 104 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, όπως και ειδικό επίδομα για τη διαμονή τους.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.