, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

«Πράσινο φως» για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης

Αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα μίνι νομοσχέδιο που θα κάνει αλλαγές στον νόμο 4339 για το ζήτημα των ναρκωτικών» όπου «θα μιλάμε πλέον για εξαρτήσεις και όχι για ναρκωτικά».
Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης για ιατρική χρήση. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό» που «επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης». Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε» γι αυτό θα υπάρξει «Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει στον πίνακα του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών» και τη «δυνατότητα συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων με εκχυλίσματα κάνναβής». Συνολικά για το θέμα της κάνναβης σημείωσε ότι αυτό «υπερβαίνει τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Οφείλει όμως η πολιτεία με σοβαρό τρόπο να ανοίξει έναν διάλογο» μιλώντας για «υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου».
Στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι θα υπάρξουν «αλλαγές στο άρθρο 58 που αφορά τους όρους και τις προδιαγραφές αδειοδότησης πέραν των 4 γνωστών φορέων» καταπολέμησης των ναρκωτικών ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαφυλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών αφού «δεν χρηματοδοτούμε ΜΚΟ στο θέμα των εξαρτήσεων». Τέλος ο Α. Ξανθός σημείωσε ότι σήμερα «μιλάμε για εξαρτήσεις και όχι μόνον για ναρκωτικά» αφού «υπάρχουν αναδυόμενες εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, το διαδίκτυο, ο τζόγος και δει ο ηλεκτρονικός και φυσικά η εξάρτηση από ουσίες πέραν των οπιοειδών». Όπως επισήμανε αυτά «είναι θέματα δύσκολα να συζητηθούν στην κοινωνία» και «παροξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης» .