01:13, Κυριακή
29 Μαΐου 2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ "Κ": Ένας πρώην υπουργός του Μητσοτάκη θυμάται… (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
 Φωτό: Σάββας Αυγητίδης
Ήταν 21 Μαΐου 2017. Ακριβώς οκτώ μέρες πριν «φύγει» ο Ψηλός, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι. Ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή, όπως έκανε άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα από το 1981 που τον γνώρισε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Μανούσος Γρυλλάκης, ο άνθρωπος που μέσα σε λίγα λεπτά έγινε viral λόγω της πίστης και της αφοσίωσής του στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αφοσιωμένος σε εκείνον μέχρι να του πει το «ύστατο χαίρε». «Μου είπε, υπουργέ, δεν μπορώ να σας τον δώσω να του μιλήσετε. Δεν είναι καλά» εξομολογείται στην Karfitsa ο κ. Κούβελας, λίγες ώρες μετά την εξόδιο ακολουθία στην οποία έδωσε το παρών.

«Δεν θα μπορούσα να λείπω» αναφέρει καθισμένος στην δερμάτινη καρέκλα του παλιού πολιτικού του γραφείου (που σήμερα χρησιμοποιεί ως δικηγορικό ο γιος του, Δημήτρης) στο κέντρο της πόλης, Μητροπόλεως 47. «Ο Μητσοτάκης έδεχνε και το εννούσε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεται ήταν φίλοι του. Είχε φίλους και ήταν φίλος.Όπως με τον Μανούσο. Σκυλί ο Μανούσος. Ο Μητσοτάκης δεν είχε ωράρια. Ο Μανούσος έπρεπε να είναι εκεί πριν ξυπνήσει ο Μητσοτάκης και να φύγει αφού κοιμηθεί. Δεν ήταν διακοσμητικό στοιχείο ο Μανούσος. Ήταν ο πιστός του σωματοφύλακας» αναφέρει.

«Το κλίμα στην κηδεία  ήταν κλίμα συναίνεσης και αναγνώρισης του έργου του Μητσοτάκη. Όλοι τον υμνούσαν, όχι όμως για να πουν λόγια κολακευτικά από ανάγκη» λέει. Ο Σωτήρης Κούβελας μιλώντας στην Karfitsa αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ και μας κάνει γνωστές ιστορίες που κανείς άλλος πέραν από τους δυο τους γνώριζαν.

«Ξέρετε το γραφείο του στην οδό Αραβαντινού μας το είχε παραχωρήσει όταν βγήκε πρόεδρος. Το είχε δώσει σε μια ομάδα στελεχών της ΝΔ που προέρχονταν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αδέσμευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν μια πράξη πολύ σημαντική. Η προεδρία του Μητσοτάκη ενίσχυσε την ΝΔ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και νεολαίας» αναφέρει ο κ. Κούβελας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζει πως όποτε «κατέβαινε» στην Αθήνα πάντα τον επισκεπτόταν στο γραφείο του.
«Ο Κυριάκος θα συνεχίσει το έργο μου…»
Τον ρωτώ πότε βρέθηκε μαζί του για τελευταία φορά. «Βρεθήκαμε πριν τις τελευταίες εκλογές για την αρχηγία της ΝΔ. Μου είπε θέλω να βοηθήσετε στη Θεσσαλονίκη τον Κυριάκο, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο που δεν μπόρεσα εγώ να τελειώσω» αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.

Ο Κούβελας γνώρισε τον Μητσοτάκη το 1981, όταν ο πρώτος ήταν νέος βουλευτής και  ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  της ΝΔ, που κατείχε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είμαστε μια ομάδα νέων βουλευτών που βρισκόμασταν όλη μέρα στο Κοινοβούλιο. Εκεί γνωριστήκαμε. Το 1984 έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ και ταχθήκαμε με το μέρος του. Ήμουν ο πρώτος που υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του» λέει.
«Ήταν σκυλί και πολύ εργατικός»

«Ο Μητσοτάκης κουβαλούσε μια πολιτική ιστορία πίσω του. Ήταν μικρανιψιός του Βενιζέλου. Έζησε σε μια οικογένεια πολιτική και επαναστατική. Ο ίδιος έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο να μην γίνει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη. Ανακατεύτηκε στα κοινά αρκετά νωρίς. Ήταν σκυλί ο Μητσοτάκης. Πήγαινε στις 6 το πρωί όταν άνοιγε η Βουλή και καθόταν μέχρι το κλείσιμό της» αναφέρει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του την περίοδο 1990-1993. «Ήταν ένας άνθρωπος εργατικός, γνώστης των θεμάτων σε βάθος. Ήξερε τι υπάρχει πίσω από αυτό που βλέπει κανείς. Ήταν νοικοκύρης» συμπληρώνει.
Για τον Σωτήρη Κούβελα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που ουσιαστικά «σήκωσε» το κόμμα μετά την ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981.
«Δεν είχα γνωριμία μαζί του πριν.Τον έμαθα στη Βουλή. Το 1984 όταν θέλησε να δηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του αρχηγού είπε πως δεν θα αυτοπροταθεί αλλά θα δεχτεί υπόδειξη. Έτσι κάλεσε πέντε νέους βουλευτές να υπογράψουν την υποψηφιότητά του. Εγώ ήμουν εκεί και υπέγραψα πρώτος. Από την εκλογή του και μετά συνεργάστηκα πολύ στενά μαζί του» λέει ο κ. Κούβελας.
Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού που «έφυγε» πρόσφατα, θυμάται πως ο τελευταίος με την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ δούλεψε συστηματικά και με πρόγραμμα. Ο κ. Κούβελας αναφέρει πως ενώ ο ίδιος δεν φανταζόταν το 1982- οπότε και πολιτεύτηκε για πρώτη φορά- πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε το «ναι» το 1986 μετά από πρόταση Μητσοτάκη. «Ως δήμαρχος θέλησα να δημιουργήσω δημοτικό ραδιόφωνο και δημοτική τηλεόραση. Δεν μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι δεν θα υπήρχε ΜΜΕ που δεν ήταν κρατικό. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε ΜΜΕ που δεν ήταν κρατικά και το ΠΑΣΟΚ δεν το επέτρεπε. Μόλις εγκαινιάσαμε το δημοτικό ραδιόφωνο βάλαμε μπρος για την τηλεόραση. Μας πολέμησαν. Μας πήγαν στα δικαστήρια. Ο Μητσοτάκης είχε έρθει ως μάρτυρας. Το κερδίσαμε! Εμείς την επομένη ξεκινήσαμε να λειτουργούμε το κανάλι. Το ΠΑΣΟΚ μας πήγε στον Άρειο Πάγο. Για δεκαπέντε ημέρες ο Μητσοτάκης είχε έρθει για ψυχολογική στήριξη και έμενε στο Μακεδονία Παλλάς» θυμάται ο κ. Κούβελας.
Θυμάται επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν πρόεδρος Κυβέρνησης «ήξερε καλύτερα τα θέματα των υπουργείων από ότι οι υπουργοί. Πήγαινε συνεχώς στα  υπουργεία, έκανε συσκέψεις, μας έπαιρνε στο κόκκινο τηλέφωνο. Βρήκε μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και έφτιαξε ένα πρόγραμμα νοικοκυρέματος του κράτους, χωρίς να τον υποχρεώνει κανένα μνημόνιο. Συνεργάστηκα μαζί του σε πολλά και στενά και είμαι πολύ περήφανος» όπως λέει ο κ. Κούβελας.
Στις παρέες  
 
Πως ήταν όμως ο Μητσοτάκης εκτός πολιτικής; «Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης ήταν μονοκόματος. Στις λίγες ώρες που διέθετε για τον εαυτό του και τους φίλους του ήταν ο οικογενειάρχης, ο παππούς, ο φίλος» λέει ο κ. Κούβελας. «Όταν δολοφονήθηκε ο γαμπρός του ο Μπακογιάννης τότε ο Μητσοτάκης έγινε ξανά πατέρας» συμπληρώνει.
«Κάτι που δεν είναι γνωστό στον κόσμο είναι  ένα περιστατικό του 1985. Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είχαμε πάει να συμπαρασταθουμε στον Σιράκ. Εκεί είδα τον ανθρώπινο χαρακτήρα του. Μου έκανε εντύπωση ο σεβασμός που είχαν στον Μητσοτάκη τα στελέχη του Σιράκ. Μερικοί τον ήξεραν από το έργο που είχε αναπτύξει κατά της δικτατορίας από το Παρίσι. Θυμάμαι επίσης μια περιοδεία στην Κρήτη το 1984 μετά την εκλογή του. Τον είχαμε συνοδεύσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές.  Ο Μητσοτάκης έμπαινε μέσα στα καφενεία, έπινε ρακές, έρχινε μπαλοθιές. Αγαπούσε την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Ήταν γνώστης του τόπου του» καταλήγει ο κ. Κούβελας.