fbpx

, Παρασκευή
14 Φεβρουαρίου 2025

search icon search icon

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών


Για τις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η οριστική συμφωνία για την έγκριση των μέτρων που απαιτεί η τρόικα, ώστε να συνεχισθεί ομαλά η εκτέλεση του προγράμματος για τη χώρα.
Στις 10 το πρωί, αναμένεται να συναντηθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, σε μια συνάντηση με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, το πρακτορείο, Reuters εμφανίζεται σε τηλεγράφημα του βέβαιο πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας και αναζητούν τις … πηγές από τις οποίες θα προέλθει το εναπομείναν τελευταίο 1,5 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το protothema, σε κάθε περίπτωση στην κορυφή της λίστας από την οποία μπορούν να εξοικονομηθεί το  το τελευταίο 1,5 δισ. παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών .
Σε κάθε περίπτωση στην κορυφή της λίστας από την οποία μπορούν να εξοικονομηθεί το  το τελευταίο 1,5 δισ. παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών .
 
Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν μπει σενάρια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για περικοπές στις συντάξεις.
 
Όπως μετέδιδε ήδη από την Παρασκευή το protothema.gr η Τρόικα πάντως επισήμως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ ευρώ.
 
Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:
 
– Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,
 
– Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,
 
– Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.
 
– Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.
 
– Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,
 
– Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα
 
– Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.
 
– Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.
 
– Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
 
– Πλαφόν 2.000 – 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)
 
– Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)
 
– Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.