, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Σαμαράς: Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει


«Αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή οφείλετε να μας βοηθήσετε», είναι το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως το καταγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Εναλλακτικό σενάριο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι «το τέλος της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους NYT, o πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή της στην ευρωζώνη έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος. «Υπάρχει ελπίδα, είναι η μόνη που μπορώ να προσφέρω», συνέχισε.
Αναφερόμενος στα νέα επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη στο περιθώριο των απεργιακών διαδηλώσεων της Αθήνας, ο κ. Σαμαράς είπε πως πρόκειται για «ένα προϊόν της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύφεσης» που διέρχεται η χώρα.
Σημείωσε ακόμη πως τα φαινόμενα αυτά αποτελούν «καμπανάκι» για τους εταίρους και τον δυτικό κόσμο, επισημαίνοντας: «Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί».
Στη συνέντευξη ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά και στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «μη νόμιμοι μετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα» με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά και αύξηση της εγκληματικότητας.
Εκτίμησε επίσης ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση κατάρρευσης της Συρίας, λόγω των προσφύγων που θα συρρεύσουν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια φούσκα που θα σκάσει». Εξάλλου, δεν πιστεύει ότι χρειάζεται το ακροδεξιό κόμμα να τεθεί εκτός νόμου. «Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή που δεν χρειάζεται να ληφθούν ακραία μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.