, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Το “Ελ.Βενιζέλος” απαντά στον Καμμένο

Καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, με αφορμή την καταγγελία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένου στη Βουλή για χρέος 500 εκ ευρώ της γερμανικής εταιρείας Ηοchief προς το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΑΑ ΑΕ, «εκκρεμεί νομική διαφορά που αφορά σε καταλογισθέν ποσό ΦΠΑ ύψους 44 εκ. ευρώ για την περίοδο 1998-2009, το οποίο λόγω των προσαυξήσεων, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 163 εκ. ευρώ».

Η εταιρία του αεροδρομίου διευκρινίζει ότι τα 37 εκ ευρώ, δηλ. το 84%, του ποσού αυτού αφορούν σε ποσά ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του αεροδρομίου της περιόδου 1996 – 2001, ενώ οι σχετικοί καταλογισμοί ολοκληρώθηκαν το 2010 με συνέπεια την επιβολή υψηλού ποσού προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., του οποίου μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο κατά 55%, δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ούτε από ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, διευκρινίζει επίσης ότι αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 44 εκ. ευρώ, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν στα αρμόδια δικαστήρια στη βάση των σχετικών διατάξεων του νόμου 2338/1995 που κύρωσε τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου, και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του έργου κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου. Αναφέρει τέλος, ότι η εκδίκαση των υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Πηγή: parapolitika.gr