, Δευτέρα
22 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Το χρέος του ΠΑΣΟΚ θα εξοφληθεί σε… 400 χρόνια"

pasok-grafeia
«Για όλα τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ έδωσε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Ήταν η πιο ισχυρή εγγύηση, όπως και όλοι οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες.
Ο κ. Σαλαγιάννης παραδέχτηκε ότι έγιναν σπατάλες και υπερβολές σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, τόνισε ωστόσο ότι αυτό αφορά όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα δάνειά τους ως «χιονόμπαλα που τρέχει στην πλαγιά».
«Και υπερβολές και σπατάλες έγιναν στο κόμμα. Κάναμε όμως και την αυτοκριτική μας και έχουμε περιορίσει τις δαπάνες κατά 96%» ανέφερε.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει τη θέση αυτή από τον Απρίλιο του 2012, υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα ήταν οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών προ κρίσης, ενώ έκανε λόγο για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του, με υπερβολικούς τόκους, που φθάνουν στα 15 εκατ. ετησίως.
Όπως είπε ο κ. Σαλαγιάννης, «το ΠΑΣΟΚ έσπασε το ταμπού των οικονομικών του και πήρε δύσκολες αποφάσεις, έκανε έμπρακτα την αυτοκριτική του και περιόρισε με δραματικό τρόπο στο 96% τις δαπάνες του».
«Το συνολικό ύψος των δανειακών οφειλών του ΠΑΣΟΚ είναι, περίπου, 190 εκατ. ευρώ. Είναι δύσκολη έως αδύνατη η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους. Με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης, θα εξοφληθεί σε 400 χρόνια» επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνας Λάππας.
«Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τις οφειλές του και βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους» απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε: «Η πιο ιερή στιγμή της θεωρίας είναι η πράξη, όπως λέει και ο Καζαντζάκης και από την εμπειρία μου θα πρόσθετα και η πιο οδυνηρή, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτουμε».
«Η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011. Από τότε δεν έχει καταβάλει τίποτα. Βλέπετε οδό διαφυγής και ρύθμισης αυτού του δανείου; Βλέπετε φως στο τούνελ;», επέμεινε ο κ. Λάππας.
«Είναι ένα ερώτημα που κανείς με ειλικρίνεια δεν μπορεί να το απαντήσει και αφορά τα δάνεια όλων των κομμάτων. Ούτε για το δικό σας δάνειο μπορεί να απαντηθεί. Ποιο σχεδιασμό μπορεί κάποιος να κάνει, όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα;» ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε:
«Η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το κράτος. Σε σχέση με το 2010 δίνει το 20%. Είναι δηλαδή κάτω από το 80% που έπαιρναν τότε τα κόμματα. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, ώστε το κράτος να ξεκαθαρίσει πόσα δίνει; Κανείς δεν το ξέρει. Επίσης, ποιος μπορεί να προσδιορίσει σε ένα-δυο χρόνια τα ποσοστά του ποια θα είναι; Ούτε για εμάς, ούτε για εσάς, που ο κυκλώνας σας έφερε πάνω. Δεν υπάρχει κανείς και κανένα κόμμα που να μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο εξόφλησης των δανειακών του οφειλών. Πρέπει βεβαίως να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στο ΠΑΣΟΚ. Ζητήσαμε διαβάθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών, όπως θα έκαναν σε κάθε επιχείρηση. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση μαζί τους».
Στην ερώτηση του κ. Λάππα με ποιες εγγυήσεις το 2010 και εν μέσω κρίσης το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο, ο κ. Σαλαγιάννης απάντησε ότι οι τράπεζες είχαν στα χέρια τους για να αποφασίσουν τα ιστορικά στοιχεία 25 χρόνων, στα οποία έπαιρνε δάνεια και τα αποπλήρωνε κανονικά.
«Τα κόμματα ήταν μέχρι τότε εξαιρετικοί πελάτες. Δίνανε ζεστό χρήμα στις τράπεζες. Δεν υπήρξε πρόβλημα κανένα. Δεν πνίγει τον δανειολήπτη η τράπεζα στη πρώτη δυσκολία. Ποιος τραπεζίτης θα μπορούσε να προβλέψει το βάθος, την ένταση και την διάρκεια της κρίσης, για να καθορίσει τη στάση του. Κανείς δεν ήξερε, ούτε οι πολιτικοί ταγοί» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πίστευε κανείς ότι θα κατέρρεε η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων κατά 80%; Ότι ένα ιστορικό κόμμα θα έφθανε στο 6,5%; Κανείς δεν μπορούσε να τα προβλέψει. Άρα, οι τράπεζες προχώρησαν σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που είχαν».
Ο κ. Λάππας επισήμανε ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί το 2010 και 2011 εκχώρησε ταυτόχρονα την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες, για συνολικά δάνεια ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σαλαγιάννης αντέτεινε ότι τα συνολικά δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήταν προεγγυημένα με μια κρατική χρηματοδότηση που ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος έκανε λόγο για ατασθαλίες στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο.
«Εμείς σπάμε τα ταμπού και μιλάμε για τα οικονομικά των κομμάτων. Καταθέτω την ομιλία μου που είχα κάνει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 και ζητώ συγγνώμη δημόσια από τους ανθρώπους του κόμματος» τόνισε.
«Από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια σύνολο 118 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα.
«Τα οικονομικά των κομμάτων είναι ταμπού. Εμείς το σπάσαμε το 2013 παρόντων όλων των στελεχών. Από το 2006 και 2007 θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το κόστος των δαπανών. Δεν ήταν ανάγκη να πληρώνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για να έχουμε γραφεία στην Ιπποκράτους. Το κάναμε όμως μετά και πήγαμε σε γραφεία που κοστίζουν 35.000 ευρώ το χρόνο» απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε: «Κακώς δεν πληρώναμε τις δαπάνες μας. Όμως δεν το κάναμε μόνο εμείς. Το 2010 που εμείς είχαμε δέκα φορές μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, τα εκλογικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πέντε φορές περισσότερα από τα δικά μας. Αν και εσείς δεν κάνατε υπερβολικές δαπάνες δεν θα χρειαζόταν να πάρετε δάνειο 8 εκατ. ευρώ».
«Εμείς όμως ήμασταν ενήμεροι και εξυπηρετούμε κανονικά τα δάνεια μας. Αυτή είναι η διαφορά» αντέτεινε ο κ. Λάππας.
«Πρέπει να δούμε το γενικότερο περιβάλλον που υπήρχε εκείνο το διάστημα σε όλα κόμματα. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι για να δούμε τι θα κάνουμε» σημείωσε ο κ. Σαλαγιάννης.

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.