, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Χιλιάδες ευρώ στο… κενό για το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης


Του Βαγγέλη Στολάκη
«Αέρα» και μάλιστα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ φαίνεται πως πλήρωνε το ΠΑΣΟΚ μέχρι πρότινος για τα νέα γραφεία του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που στην Ιπποκράτους τα οικονομικά και η τρύπα των 130 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο διεθνών ελεγκτικών οίκων. Στο μεταξύ, οι τοπικοί επιτελείς το προσεχές διάστημα αναμένεται να λάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Ερμού δεν έχει επισκευαστεί, παρά τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται το σχέδιο μετακόμισης σε αυτό των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, των αντίστοιχων οργανώσεων της Νεολαίας και της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η «Ιπποκράτους» της Θεσσαλονίκης, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, παρουσιάστηκε στους τοπικούς κομματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου σε ξενοδοχείο της πόλης από τον τότε Γενικό Διευθυντή του κόμματος κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο λίγους μήνες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Το φιλόδοξο ωστόσο σχέδιο, εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, οπότε και οι τοπικοί επιτελείς ενημερώθηκαν πως η μετακόμιση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Γραφεία αλά… leasing
Παρόλα αυτά η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το κόμμα εξακολουθούσε να καταβάλλει μηνιαίως σε τράπεζα, που στο παρελθόν έχει δανειοδοτήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ποσό που αγγίζει τις δέκα χιλιάδες ευρώ μέχρι και το Μάρτιο του 2012 και το οποίο λάμβαναν οι περίπου τριάντα ιδιοκτήτες του ακινήτου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές στο κτίριο. Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, κατέβαλλε χρήματα για την επισκευή του εν λόγω κτιρίου, χωρίς ωστόσο να ανήκει στην ιδιοκτησία του. Επισκευές που θα έμεναν στο κτίριο ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ θα έφευγε. Όπως αναφέρει στην «Κ» τοπικό στέλεχος «τα χρήματα αυτά θα αφαιρούνταν από μελλοντικά ενοίκια», ενώ διερωτάται «γιατί ενώ είχε αποφασιστεί πως δεν θα γίνει η μετακόμιση το κόμμα εξακολουθούσε να καταβάλλει τα μισθώματα».
Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, κ. Νίκος Σαλαγιάννης δηλώνει πως «από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα από τους ιδιοκτήτες, αυτοί δεν δικαιούνται τίποτα και επομένως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πληρώσει». Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής του Κινήματος και μέχρι σήμερα διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος διευκρινίζει πως «το κτίριο έχει απελευθερωθεί καθώς το σχέδιο της μετακόμισης των νομαρχιακών επιτροπών της Θεσσαλονίκης εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, επειδή καθυστερούσε η επισκευή του κτιρίου».
«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επισκευή στο κτίριο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τους λόγους» τονίζει ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία, Γιώργος Γεράκης και συμπληρώνει πως «απλά μας ενημέρωσαν πως η μετακόμιση δεν θα γίνει».
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης σχεδιάζει να συναντήσει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, επί της Βασιλέως Ηρακλείου, όπου βρίσκονται τα σημερινά γραφεία του κόμματος και να ζητήσει αποδέσμευση τόσο του όγδοου ορόφου όσο και του ημιώροφου σε μια προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Σύμφωνα με το σχέδιο οι δυο νομαρχιακές οργανώσεις του νομού, η περιφερειακή οργάνωση αλλά και η νεολαία θα «στριμωχτούν» στον έκτο με σκοπό να μειωθεί το ενοίκιο των περίπου 2200 ευρώ που δίνονται σήμερα στον ιδιοκτήτη.