22:10, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Έφη Αχτσιόγλου: Μαζί με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκαν και οι προσλήψεις

Αύξηση προσλήψεων τον Φεβρουάριο, στον πρώτο μήνα που εφαρμόστηκε ο νόμος με τον αυξημένο κατώτατο μισθό, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι τα δεδομένα αυτά διέψευσαν και όσους ανησυχούσαν από την Κομισιόν.

Η κυρία Αχτσιόγλου προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με τους επικεφαλής του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και της επιθεώρησης Εργασίας, που έγινε με πρωτοβουλία της υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Eλευθερίας Χατζηγεωργίου, προκειμένου να εξεταστεί ποια προβλήματα αντιμετωπίζονται στην περιοχή στην εφαρμογή των πολιτικών του υπουργείου.

Μεταξύ των ζητημάτων ήταν και ο έλεγχος για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού, αν και από τα στοιχεία του υπουργείου, όπως είπε, η εικόνα προσαρμογής των επιχειρήσεων είναι θετική. «Έχουμε  μία πολύ καλή συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις που άμειβαν τους εργαζόμενούς τους με μισθό κάτω των 650 ευρώ έχουν αλλάξει τη μισθοδοσίας τους, τις δηλώσεις τους στο σύστημα, τις μισθοδοσίες τους. Γνωρίζουμε ακριβώς ποιες ήταν οι επιχειρήσεις και προφανώς εκεί θα γίνουν έλεγχοι», ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εικονικής αύξησης.

Η κυρία Αχτσιόγλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αύξηση των προσλήψεων του Φεβρουαρίου, τη μεγαλύτερη όπως είπε από το 2001, με τις νέες προσλήψεις να φτάνουν τις 28000. «Αυτό έδειξε με πολύ καθαρό τρόπο ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας που και αξιοπρεπείς μισθούς μπορεί να διαμορφώνουμε και να συνεχίσει να ενισχύεται η απασχόληση. Και αντιστρόφως διαψεύστηκε παταγωδώς το επιχείρημα ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να παράξει απολύσεις». Σε αυτό το σημείο απάντησε στις επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών στον τομέα αυτό. «Σε σχέση με τον μισθό η Κομισιόν είχε τοποθετηθεί θετικά υπέρ της αύξησης του μισθού, είχε πει επί της αρχής ότι πρέπει να αυξηθεί, είχε διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις για το ύψος της αύξησης. Κυρίως εξέφρασε μία αγωνία μην έχει κακή αντανάκλαση στην απασχόληση αλλά από τα δεδομένα προκύπτει ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει ειδικά για τον Φεβρουάριο που αυξήθηκαν οι προσλήψεις», τόνισε.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει περάσει η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. «Θα είναι μία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αυτή η νέα μειωμένη οφειλή που θα διαμορφώνεται θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Θέλουμε να καλύψει και όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και νομίζω ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση», ανακοίνωσε.

Κ. Κ.