11:20, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

Ανοιχτή επιστολή του Ν. Ταχιάου προς τους Θεσσαλονικείς: Απεχθάνομαι τους εκβιασμούς. Όλα στο φως.

Ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή ζητά, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος σε ανοιχτή του επιστολή προς τους Θεσσαλονικείς, η οποία δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη “Μακεδονία”.
«Σας ζητώ όχι μόνο να στηρίξετε την εκλογή μου, αλλά να μου δώσετε ηχηρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Η πόλη πρέπει να διοικηθεί από έναν ισχυρό δήμαρχο με μία δυνατή και συνεκτική ομάδα»,γράφει μεταξύ άλλων .
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» μιλά σε πολύ προσωπικό ύφος για όλους και για όλα και ξεκαθαρίζει ότι «Έχω αποφασίσει να μιλώ για μένα και τη Θεσσαλονίκη μου έξω από τα δόντια. Διεκδικώ τη δημαρχία, για να αλλάξω την πόλη, όχι για να καθίσω σε μία καρέκλα, όμηρος συμβιβασμών».
Αναφέρεται στον τρόπο που βιώνει την προεκλογική περίοδο και μιλάει για προσωπικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην ποδοσφαιροποίηση των εκλογών και τονίζει ότι «Δεν θα με δείτε σε σουίτες ξενοδοχείων γηπέδων, σε κότερα και σε κακόγουστους διαγκωνισμούς, για την εύνοια οικονομικών παραγόντων. Η δική μου οπτική για τον κόσμο δεν είναι «άσπρο- μαύρο», από τη μία πλευρά Ιβάν και από την άλλη Μαρινάκης ή όποιο άλλο όνομα σκέφτεστε να προσθέσετε. Δεν γνωρίζω κανέναν τους, ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω τεμενάδες σε οποιονδήποτε. Δεν αξίζει τέτοιον δήμαρχο μια περήφανη πόλη».
Τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδύσεων αλλά και την ευεργεσίας, συμπληρώνοντας ότι «στις επιλογές μου προέχει το συμφέρον της πόλης και των Θεσσαλονικιών»
Επισημαίνει ότι δεν θα χάσει τον χρόνο του σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ούτε θα αναλωθεί σε εξαγορές και συναλλαγές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Απεχθάνομαι τους εκβιασμούς. Μία προϋπόθεση θέτω: Όλα στο φως. Και ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών και στη συνέχεια».
Η επιστολή
Για πρώτη φορά, η προεκλογική ατζέντα των δημοτικών εκλογών δεν αφορά το που πηγαίνει η Θεσσαλονίκη, ερώτημα εξαιρετικά σημαντικό, αφού η πόλη αλλάζει εποχή με την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά εξαντλείται στην παραπολιτική, το lifestyle, τα προσωπικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και την διεκδίκηση της εύνοιας συντεχνιών, οπαδών και επιχειρηματικών παραγόντων.
Απουσιάζει η πολιτική…
Η απλή αναλογική, πριν καν δοκιμαστεί για τις συνέπειες της στην διοίκηση του δήμου, έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που δημιουργεί, όπου κι αν έχει εφαρμοστεί.Έτσι, εδώ και καιρό, η πιο διαδεδομένη συζήτηση που τροφοδοτείται αποκλειστικά παρασκηνιακά, είναι ποιος θα περάσει δεύτερος. Η πολιτική απουσιάζει εντελώς. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για τα προβλήματα και κυρίως να αναδείξουν ευθύνες, κλείνοντας το μάτι σε ανίερες συμμαχίες του δεύτερου γύρου, όπου και θα κριθεί το πρόσωπο του δημάρχου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, τα ρουσφέτια και ο οπαδισμός
Μιλούν για την Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να κατονομάζουν τον ένοχο, τον ΣΥΡΙΖΑ που για να επιδιώξει ένα ρήγμα στην αντιπολίτευση δημιούργησε έναν βαθύ διχασμό στους πολίτες και τους ΑΝΕΛ που έπαιξαν ένα φτηνό θέατρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Βλέπετε, βολεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ρυθμιστής της εκλογής δημάρχου, ως σύμμαχος σε ένα τυχοδιωκτικό μέτωπο.Ανταγωνίζονται μεταξύ τους με καυχησιές για τα ρουσφέτια που έκαναν και αυτά που υπονοούν ότι μπορούν να κάνουν και για τα πεντοχίλιαρα που μοίρασαν από υπουργικές θέσεις, λες και η πόλη πρέπει να ζει από αυτά, θαρρείς και η εικόνα της συνειδητά κατεστραμμένης από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεσαίας τάξης είναι μη αναστρέψιμη.
Επενδύουν απροκάλυπτα στον οπαδισμό και τον φανατισμό και στην κατασκευή fake news, όπως η δήθεν αντίθεσή μου στην επένδυση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όταν υποστηρίζω σε όλους τους τόνους πως ό,τι αφορά τις ιστορικές ομάδες της πόλης αποτελεί περιουσία όλης της Θεσσαλονίκης.
Τακτικισμός
Κυριαρχούν αποκλειστικά οι φιλοδοξίες, το γινάτι, ο τακτικισμός, οι σκέψεις για την επόμενη μέρα. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς ελπίδα εκλογής επιστρατεύονται, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ο υποψήφιος δήμαρχος μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο και να έχει τύχη σε μία ασύμμετρη διαπραγμάτευση για μία θέση στη διοίκηση του δήμου.Πρόσωπα που στο βιογραφικό τους καμαρώνουν για το πολιτικό παρελθόν τους, ξαφνικά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν τον αντίπαλο με τον οποίον μέχρι χθες αναμετριόταν, αλλά το μέσον που μπορεί να τους προσφέρει μια αμυδρή ελπίδα στη διεκδίκηση της δημαρχίας.
Ναι στο διάλογο, όχι στους εκβιασμούς
Έχω αποφασίσει λοιπόν να μιλώ για μένα και τη Θεσσαλονίκη μου, έξω από τα δόντια. Διεκδικώ την δημαρχία για να αλλάξω την πόλη, όχι για να καθίσω σε μία καρέκλα, όμηρος συμβιβασμών. Ζητώ να είμαι ένας ισχυρός δήμαρχος.
Θέλω να ενώσω την Θεσσαλονίκη, σεβόμενος τις διαφορές. Δεν θα υιοθετήσω τον ακραίο λόγο, ούτε θα επιτρέψω την στοχοποίηση των αντιπάλων μου. Δεν υπάρχουν για μένα προδότες και υπερπατριώτες. Η πόλη μου κοιτά στο αύριο και θα πάρει στον παγκόσμιο χάρτη τη θέση που της αξίζει. Δεν θα γίνει φοβική και εσωστρεφής. Δεν θα αναλώσω τον χρόνο μου στο να αποκαθηλώσω τον προκάτοχό μου, ούτε για να αποξηλώσω ό,τι θετικό μπορώ να του αναγνωρίσω. Θα βάλω το δικό μου χρώμα σε ό,τι συμφωνώ και θα αλλάξω ό,τι διαφωνώ. Η πόλη έχει συνέχεια κι ο δήμαρχος της υπάρχει για να εγγυάται το καλύτερο μέλλον της. Δεν θα χάσω τον χρόνο μου σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ούτε θα αναλωθώ σε εξαγορές και συναλλαγές. Μάχομαι με πάθος για τις απόψεις μου, αλλά εξίσου παθιασμένα πιστεύω στον διάλογο και την σύνθεση και απεχθάνομαι τους εκβιασμούς. Μία προϋπόθεση θέτω: Όλα στο φως. Και ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών και στην συνέχεια.
Για το συμφέρον της πόλης
Οι Θεσσαλονικείς έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως πολίτες και όχι σαν οπαδοί και όσοι πολιτεύονται πρέπει να θυμούνται την υποχρέωση τους να συμμορφώνονται σε αυτό.
Δεν θα με δείτε σε σουίτες ξενοδοχείων ή γηπέδων, σε κότερα και σε κακόγουστους διαγκωνισμούς για την εύνοια οικονομικών παραγόντων. Η δική μου οπτική για τον κόσμο δεν είναι «άσπρο – μαύρο», από την μια πλευρά ο Ιβάν και από την άλλη ο Μαρινάκης ή όποιο άλλο όνομα σκέφτεστε να προσθέσετε. Δεν γνωρίζω κανέναν τους, ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω τεμενάδες σε οποιονδήποτε. Δεν αξίζει τέτοιον δήμαρχο μια περήφανη πόλη. Δεν έχω βρει άλλον υποψήφιο να υποστηρίζει με περισσότερη ευκρίνεια από μένα την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις, αλλά και την ευεργεσία. Όμως υποστηρίζω ότι στις επιλογές μου προέχει το συμφέρον της πόλης και των Θεσσαλονικιών, όπως αυτό κρίνεται από την εντολή που παίρνει ο δήμαρχός της και αποτυπώνεται στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Με σημαία τη Θεσσαλονίκη
Σας ζητώ όχι μόνο να στηρίξετε την εκλογή μου, αλλά να μου δώσετε ηχηρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Η πόλη πρέπει να διοικηθεί από έναν ισχυρό δήμαρχο με μία δυνατή και συνεκτική ομάδα. Σας υπόσχομαι ότι η μόνη σημαία που θα σηκώσω, εκτός από την ελληνική, θα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, της πόλης μας.