12:36, Δευτέρα
24 Ιανουαρίου 2022

Βουλή: Ψηφίστηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε ευρεία πλειοψηφία στις διατάξεις σχετικά με τη γεωθερμία  και ψηφίστηκε , κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο, ως προς τις τροπολογίες και στο σύνολο.

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε η τροπολογία για την προκήρυξη επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, ενώ ψηφίστηκαν βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν στην παράταση της προθεσμίας για διορθώσεις εγγραφών στο Κτηματολόγιο και σε πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, κλείνει μια ενότητα όσον αφορά στα θέματα που βρίσκονται στη μεταμνημονιακή εκκρεμότητα, δηλαδή, ΔΕΠΑ και Λιγνίτες ΔΕΗ, που είναι οι δύο βασικές εκκρεμότητες, ενώ όλα τα άλλα θέματα έχουν κλείσει.

Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί προβληματικής διάταξης στο θέμα της ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται πλήρως κι ενημέρωσε επίσης ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα περάσει προς κύρωση από τη Βουλή. Σχετικώς με το ερώτημα που του τέθηκε για τα μικρά φωτοβολταϊκά, ο αρμόδιος υπουργός, είπε πως θα ισχύουν οι ίδιοι ευνοϊκοί όροι με τις ενεργειακές κοινότητες και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς.

Πηγή: Ναυτεμπορική