, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Γιάνης Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη: «Ήταν λάθος μου που υπέγραψα την επέκταση της δανειακής συμφωνίας»

Στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» βρέθηκε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα με όνομα «DiEM25», το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέλυσε το πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κινήματος, θέτοντας δύο βασικούς στόχους. Αφενός, τη δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου την αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων. Όπως ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά «Η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μπορούν και απαιτείται να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα συμφωνία που θα καταστήσει την ελληνική κοινωνία βιώσιμη. Και αυτό θα επιτευχθεί με έξι μεταρρυθμίσεις, άνευ διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Μέχρι να γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ με τις δικές της δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθεί την τακτική της κενής καρέκλας του στρατηγού Ντε Γκωλ».

Οι μεταρρυθμίσεις του κινήματος του κ. Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος ανέλυσε, αφορούν 1. μεγάλες και άμεσες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία, 2. ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων, με αντίστοιχη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, 3. ένα σύστημα πολύπλευρης ακύρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών – πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, 4. δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών – μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της κύριας κατοικίας, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, 5. ως προς τις επενδύσεις, νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία και 6. τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις (start – ups).
Ο ίδιος χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα και στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντάϊζελμπλουμ, Eurogroup και Σία». Ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με άλλα κόμματα που αντιτίθενται στην Ευρώπη, ο ίδιος κάλεσε τους Έλληνες να παραμείνουν στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές. Δεν είσαι αντιευρωπαϊστής όταν εναντιώνεσαι στον κύριο Νταϊσελμπλουμ. Είσαι ακριβώς το αντίθετο. Και φυσικά εμείς δεν είμαστε κόμμα. Είμαστε πολιτικό κίνημα. Για να είμαι σαφής δεν έχουμε καμία σχέση με άλλα κόμματα. Λειτουργούμε εντελώς διαφορετικά».
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2015, το οποίο στάθηκε αφορμή για να υποβάλλει την παραίτησή του: «Ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου τη φιλοδοξία να γίνω υπουργός ή βουλευτής. Ο μόνος λόγος που έγινα είναι γιατί έπρεπε να γίνει μια δουλειά. Αυτή η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει πλέον, γιατί οι βασικές αρχές της αναδιάρθρωσης των ελληνικών δημοσίων χρεών εκείνο το βράδυ ανετράπησαν. Η παραίτηση είναι μία ξεκάθαρη πολιτική πράξη. Μακάρι να παραιτούνταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπρεπε. Λέω αυτό που πρέπει να πω και το θέτω σε δημόσιο διάλογο».
Αναφερόμενος στα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Οικονομικών, αυτοσαρκάστηκε λέγοντας πως «θα χρειαστεί όλη τη μέρα για να τα αναλύσω. Το μεγαλύτερο πάντως λάθος μου ήταν ότι υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας».

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή συμμετοχή του κινήματος στις εθνικές εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως το DiEM25 αποτελεί μια «ηθική υποχρέωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και πως «οι προτάσεις μας για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιαστούν στις προσεχείς ευρωεκλογές στους ψηφοφόρους».

Σχετικά με τη φορολογία, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχουμε πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και πάρα πολύ χαμηλά φορολογικά έσοδα γιατί η οικονομία πεθαίνει» προτείνοντας ως μόνη λύση για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Όποιος πρωτοετής φοιτητής μου στο Πανεπιστήμιο δεν το καταλαβαίνει αυτό κόβεται. Η Τρόικα θέλει να κόβεται. Θέλει να κρατήσει την Ελλάδα σε καθεστώς μόνιμης πτώχευσης για καθαρά εξουσιαστικούς λόγους».
Σχολιάζοντας τις Γαλλικές και τις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές, ο πρώην Υπουργός τάθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υποστήριξε και την Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία. «Εύχομαι να κερδίσει ο Μακρόν στις εκλογές απέναντι στα κομματικά τέρατα του Εθνικού Μετώπου. Εύχομαι – θα σας φανεί περίεργο αυτό – και η κ. Μέρκελ να κρατήσει τις δυνάμεις της».
Αρετή Τασούλα