, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί έρχεται… πρέσα στην κυβέρνηση

Οι σοβαρότατες εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση αλλά και τα μπρος-πίσω που κάνει σε κρίσιμα κεφάλαια της μεταμνημονιακής εποπτείας αναγκάζουν τους δανειστές να προχωρήσουν στη λήψη… δραστικών μέτρων.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πρόκειται να κάνουν δεκτές τις… κουτοπονηριές της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα του ξεκαθαρίσματος των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα «κόκκινα» δάνεια, στο όριο προστασίας της α΄ κατοικίας αλλά και στους πλειστηριασμούς. Όλα τα μοντέλα που έχουν επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι για 100.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2021, πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση του ορίου προστασίας της α΄ κατοικίας κάτω από τα 120.000 ευρώ.

Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές προς την Ελλάδα ότι αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ που αφορά τα συμφωνημένα μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, και ως εκ τούτου δεν θα καταστεί εφικτή η σταθερή έξοδος στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων και ιδίως δεκαετούς τίτλου. Άλλωστε, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν συνειδητοποιήσει ότι, χωρίς την ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.

Την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για στασιμότητα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, από τη στιγμή που έχουν μείνει στο… περίμενε οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη. Επιπλέον, το κλίμα έχει βαρύνει λόγω της αποτυχίας στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, την εκχώρηση της Εγνατίας Οδού και της ισχύος εφαρμογής του ενιαίου ΦΠΑ στα νησιά. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι δανειστές ανησυχούν για τα αναδρομικά, την… απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και το κύμα προσλήψεων παραμονές της προεκλογικής περιόδου.

Ουσιαστικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σήμανε το τέλος χρόνου για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να τελειώσει τη… δουλειά έως το τέλος Μαρτίου. Αυτό, όμως, μπορεί να ανατρέψει θεαματικά τα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις εκλογές έχοντας ψηλά στην ατζέντα θέματα για τα οποία υπάρχουν σοβαρότατες διαφωνίες και ενστάσεις από τους δανειστές. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τα κρίσιμα ζητήματα που της… χαλάνε τη σούπα, ώστε να τα διαχειριστούν οι επόμενοι.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να παρθεί η πολιτική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες. Για να κλείσουν όμως, πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα. Κάτι τέτοιο αφενός αλλοιώνει την προεκλογική ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου και αφετέρου σέρνει τον Τσίπρα έως τις ευρωεκλογές, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο τόσο έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης όσο και των ξένων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να τον «ξεγυμνώσουν» για τις… μαγκιές του 2015!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ