, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γ. Κατρούγκαλος: Και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο (VIDEO)

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, τη συνδιαχείριση με την Τουρκία στο Αιγαίο, τις σχέσεις με ΗΠΑ – Ρωσία – Κίνα, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε στην εκπομπή One Talkο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας στο One Channel ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται μόνο σε αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της. Πρόσθεσε παράλληλα πως είναι πάντα προς το συμφέρον της Ελλάδας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.
Με μια διατύπωση την οποία πάντως έχει επαναλάβει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο για «συνδιαχείριση» με την τουρκική πλευρά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις χώρες.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχουν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική.

Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, προσθέτοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρας μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί γλώσσας και ιθαγένειας, έκανε λόγο για «ψιλά γράμματα», ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή. Όπως είπε, η Ν.Δ. διαπραγματευόταν σε πολύ χαμηλότερη βάση τη συμφωνία με την τότε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Διαπραγματευόταν διπλή ονομασία χωρίς αλλαγή του συντάγματος» τόνισε, προσθέτοντας πως είχαν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη αλλά ακόμη και πάλι κατάφεραν να περάσουν από κάτω. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «τα στοιχεία αλυτρωτισμού ήταν διατεθειμένοι να τα αφήσουν στο απυρόβλητο προηγούμενες κυβερνήσεις» χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ως «ψιλά γράμματα» τις σημερινές αντιδράσεις για τη γλώσσα και τη ιθαγένεια με το επιχείρημα ότι «οι άλλοι διαπραγματεύονταν με τόσο χαμηλά τον πήχη».Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η γείτονα παραβιάζει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις ηθελημένα ή αθέλητα τη Συμφωνία, ωστόσο με επισήμανση της ελληνικής πλευράς προσαρμόζεται.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.