, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Δεν φοβόμαστε και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» διαμηνύει στους Τούρκους ο Πέτσας

«Δεν φοβόμαστε και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για τις τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα.
«Αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη από τις ΗΠΑ οι οποίες προχώρησαν σε «σαφή καταδίκη της Τουρκίας και πλήρη αναγνώριση των ελληνικών θέσεων». Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Έχουμε πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η δική μας προετοιμασία και τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού θα συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα» ανέφερε.
Σχετικά με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Καθημερινή» και όσα είπε περί πρόωρων εκλογών ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Δείχνει μόνο μία λέξη: Ανησυχία. Λοιπόν, να διαλύσουμε την ανησυχία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Δεν υπάρχει στη σκέψη του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο».
Πρόσθεσε ότι το δεύτερο στοιχείο που αποπνέει η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άγνοια. «Δεν μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ύφεση και ότι είχε μπει στην ύφεση, πριν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα είναι 0,9%, όταν στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Επομένως, ποια ύφεση βρίσκει σαν πάτημα για να κάνει κριτική ο κ. Τσίπρας; Ίσα ίσα, η οικονομία της χώρας μας έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και μπήκε με ταχύτητα στο 2020. Και το φρένο του Μαρτίου -λόγω της πανδημίας- δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο όλοι ανέμεναν. Επιπλέον, για το μέλλον οι πρόδρομοι δείκτες και ο δείκτης παραγγελιών -όπως ο PMI και ο δείκτης της οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ- δείχνουν ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απ’ ό,τι όλοι θα περιμέναμε», είπε.
Σχετικά με την οικονομία και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή διευκόλυνε όλους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, ώστε να ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την πρωτοφανή εξωγενή κρίση του κορονοϊού. «Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση. Τις ακριβείς λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία. Οι πολίτες δεν θα “στραγγαλιστούν” όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο», συνέχισε.
Ειδικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε ότι έχει καταργηθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Εμείς φροντίσαμε μέσα στο 2020 -με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου- να γίνουν επιστροφές σε όσους είχαν προπληρώσει και ήταν πολλοί. Αυτό που μένει είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, που είναι κοινοτικό και ήδη συζητείται», πρόσθεσε ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών -όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του- ισχύει απολύτως.   «Και μάλιστα -όπως έχει πει- θα ξεκινήσουμε σχετικά σύντομα. Και θα ξεκινήσουμε από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί προτεραιότητά μας, αυτό το διάστημα, είναι η εργασία, η στήριξη της απασχόλησης», συμπλήρωσε.
Επιπλέον τόνισε ότι έχει σημασία η ύφεση να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη. «Το θέμα, όμως είναι, γρήγορα να φύγουμε από αυτήν και να πάμε σε ανάκαμψη στην οποία βεβαίως θα βοηθήσει η εμπιστοσύνη που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Έρχονται επίσης και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, πλέον των 20 δισ. από το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021 – 2027. Όλα αυτά είναι πάνω από 50 δισ., πάνω από το ¼ του ΑΕΠ του 2019. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει πραγματικά να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα έχουμε σαφές σχέδιο που θα δείχνει πως θα πάει η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια», υπογράμμισε.
Για τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν καεί, επενδύοντας είτε στο Ελληνικό Δημόσιο -και είχαν το αποτέλεσμα του «κουρέματος» των ομολόγων- είτε σε προσδοκίες που διαψεύστηκαν, «λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015». Και συνέχισε: «Όπως λέμε, “όταν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι”. Έφτασε, όμως, η ώρα να αλλάξει αυτό. Δεν πρέπει να ζητούν συνεχώς εμπράγματες ή άλλες εξασφαλίσεις. Όταν η τράπεζα έχει μπροστά της ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο επιχειρηματίας, ο οποίος βάζει τα λεφτά του, τότε είναι η ώρα να το χρηματοδοτήσει και όχι να ψάχνει συνεχώς εξασφαλίσεις. Το διάστημα που οι τράπεζες έψαχναν συνεχώς για εξασφαλίσεις, έχει περάσει και η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Επιπρόσθετα είπε ότι ήδη με το πακέτο της κυρίας Λαγκάρντ με το QE. φτάνει περίπου 24-25 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ, λόγω του waiver.   «Υπάρχει, λοιπόν, φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες και είναι προς το συμφέρον τους να τον αξιοποιήσουν, γιατί κερδίζουν και από τα χρήματα που δανείζουν», διαμήνυσε.
Σε ότι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει κατασκευή ψεύτικης είδησης. «Ένα fake news καραμπινάτο, το οποίο διακινήθηκε και δυστυχώς υιοθετήθηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι το spot για τον ελληνικό τουρισμό κόστισε δήθεν 32 εκατ. ευρώ. Ε, δεν κόστισε τίποτα! Πώς να το κάνουμε; Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΕΟΤ φυσικά και έχει έναν προϋπολογισμό, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη συγκεκριμένη καμπάνια. Την καμπάνια αυτή την τρέχει η Marketing Greece, η οποία δεν είναι μια διαφημιστική εταιρεία. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική, στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί φορείς του τουρισμού μας, ο ΣΕΠΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Και η εταιρεία αυτή ανέλαβε την καμπάνια δωρεάν και έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Άρα, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε για απλά πράγματα, ούτε να κατασκευάζει κανείς fake news», δήλωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.