, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Δημοσκόπηση «βόμβα» στο «Π»: Ο Κυριάκος απόλυτος κυρίαρχος, βγαίνει ηγέτης του 21ου αιώνα – Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς βαθμολογούν τους πρώην πρωθυπουργούς

Το Πρασκήνιο ξεκίνησε σε συνεργασία με την OPINION POLL να διερευνά τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες αναγνωρίζουν ηγετικά προσόντα και αναδεικνύουν ηγέτες, να εξεταστούν υπ’ αυτό το πρίσμα ηγέτες που ηγήθηκαν της χώρας και των κομμάτων στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αλλά και να διερευνήσει το σήμερα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και αναδεικνύουν μία μοναδική για δεκαετίες, απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα κριτήρια ηγεσίας, σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Το αποτέλεσμα έρχεται ασφαλώς φυσιολογικό: Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 36,8% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (56% έναντι 19,2%) και η ΝΔ κατά 21,7 % του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (41,5% έναντι 19,8%). Η διαφορά εκτοξεύεται στις 23,3 μονάδες, αν δούμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (44,5% έναντι 21,2%). Όσο όμως και αν αυτά τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν, είναι όλα τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας που δείχνουν έκταση και βάθος στην ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική ηγεμονία του σημερινού πρωθυπουργού.
Ας σκεφτούμε τι συζητούσαμε το διάστημα που ακολούθησε της 7ης Ιουλίου πέρυσι. Το ερώτημα ήταν : Ήταν στρατηγική ή όχι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Οι περισσότεροι απαντούσαν ότι δεν μπορεί να μιλάς για στρατηγική ήττα όταν ένα κόμμα έχει πάρει 31%. Εγώ επέμενα από τότε: Το αποτέλεσμα της κάλπης πέρυσι δεν έδειχνε απλά μία εναλλαγή στην Κυβέρνηση, αλλά καθόριζε ένα νέο πολιτικό τοπίο με νέες αξίες, προσδοκίες, προτεραιότητες της κοινωνίας. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα απόλυτο κενό Στρατηγικής, Πολιτικής, ιδεολογίας, αντιπολιτευτικής τακτικής που αν αν δεν αντιμετωπίσει με μεγάλη ταχύτητα, θα βρεθεί προ απρόπτων. Ο νέος Πρωθυπουργός δεν ήταν απλά ένας νικητής εκλογών. Νίκησε υποσχόμενος λίγα και συγκεκριμένα, απέπνεε σιγουριά, μεθοδικότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία ένιωθε ότι μπορεί να ακουμπήσει σ΄αυτόν για μία νέα πορεία.
Οι επόμενοι μήνες επιβεβαίωναν αυτές τις αλήθειες. Κάθε μήνα γινόμασταν μάρτυρες μέσα από τα αποτελέσματα μίας εμβάθυνσης της κυριαρχίας του Κ.Μητσοτάκη και μίας συνεχόμενης διεύρυνσης όσων εμπιστεύονταν τον νέο Πρωθυπουργό. Αποκτούσε μία εξαιρετική διεισδυτικότητα σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Ισχυροποιόταν , την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έδειχναν αδύναμες να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές και υπερβάσεις. Τα γεγονότα στον Έβρο που η Κυβέρνηση έδειξε αμεσότητα και επιτυχία στην υπεράσπιση των συνόρων της χώρας και στην συνέχεια η απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας εκτόξευσαν ακόμα περισσότερο την δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την πεποίθηση ότι είναι η καταλληλότερη λύση για Πρωθυπουργός.
Είναι μοναδικό φαινόμενο ένας Πολιτικός, ένας Πρωθυπουργός που συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του και ενώ έχουν προκύψει σ΄αυτό το διάστημα σοβαρές κρίσεις που πρέπει να διαχειριστεί, να αυξάνει δημοφιλία, προτίμηση για Πρωθυπουργός και να μεγαλώνει την διαφορά που χωρίζει την Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. . Αυτό όμως είναι η « κορυφή του παγόβουνου» .
Τα πραγματικά καίρια νέα δεδομένα που αναδεικνύονται από αυτή την έρευνα της OPINION POLL είναι δύο:
ΠΡΩΤΟ: Μιλάμε για μία απόλυτη κυριαρχία σε έκταση και βάθος. Σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς Πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριολεκτικά « σαρώνει» ισοπεδώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στην χειρότερη περίπτωση για αυτόν . Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο. Όταν συμβαίνει αυτό, η διαφορά κατά 36.8 μονάδες στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και η διαφορά 21.7 μονάδων μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δεν είναι μόνο εντυπωσιακά. Δείχνουν την διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου στο οποίο δεν μπορούν – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – να παρέμβουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ,όσο επιμένει να βλέπει το 2020 σαν ένα νέο 2010 λόγω της Οικονομικής Κρίσης.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Αναφερόμαστε στην εντυπωσιακή διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι το 19.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65.2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το Σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης. Το 25.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 87.2% του ΚΙΝΑΛ προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Ο λόγος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης δείχνει αδύναμος να φθείρει τον Πρωθυπουργό. Η επιμονή στην καταγγελία και τακτικές που δοκιμάστηκαν δεν δείχνουν να μην έχουν αποτέλεσμα.
Φαίνεται οι τεκτονικές πλάκες του Πολιτικού Συστήματος να μετακινούνται και να ζούμε το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Στον βαθμό που ο Πρωθυπουργός καταφέρει ή όχι να υπερβεί το κύμα της Οικονομικής κρίσης και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης καταφέρουν ή όχι να αλλάξουν ριζικά, θα διαμορφωθεί πιθανότατα ένα νέο πολιτικό σκηνικό με αναδιατάξεις και μακρόχρονη κυριαρχία.
Μπορεί στην Πολιτική όλα να μπορούν να αλλάξουν αν υπάρξουν οι κατάλληλες συγκυρίες και πολιτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο η εικόνα αυτή την ώρα δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και τεράστια αποθέματα εμπιστοσύνης και πολιτικού κεφαλαίου, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει ακόμα αδύναμη και αμήχανη.
Του διευθυντή αναλύσεων της Opinion Poll  Ζαχαρία Ζούπη
Αναλυτικά η Δημοσκόπηση:
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 41,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,8%, το Κίνημα Αλλαγής 5,2%, το ΚΚΕ 4,8%, το ΜέΡΑ25 2,7% και η Χρυσή Αυγή 2%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2%. Στο 9,5% οι αναποφάσιστοι.  Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στις 23,3 μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει 44,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, το ΚΙΝΑΛ 5,6%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το ΜέΡΑ25 2,9%, η Χ.Α. 2,1%. Στο 10,2% οι αναποφάσιστοι.
  
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 56%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 19,2%.
  
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών

Το 46% εκτιμά πως το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πιο ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο, ενώ το 16% επιλέγει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 19% απαντά κανένα από τα δύο.

Επιπρόσθετα, το 55,6% εκτιμά πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηριστικά ηγέτη. Αντίστοιχα για τον Αλ. Τσίπρα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 30,4%, για τη Φ. Γεννηματά σε 16,4%, για τον Δ. Κουτσούμπα σε 13%, για τον Γ. Βαρουφάκη σε 8,8% και για τον Κ. Βελόπουλο σε 8,3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ηγέτης του 21ου αιώνα
  

Διαβάστε ολόκληρη τη μεγάλη Δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Εφημερίδα Παρασκήνιο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 5/6 αναλυτικά (εδώ)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.