00:04, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Πώς θα έρθει η ανάπτυξη – Οι προτάσεις των υπ. δημάρχων

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει πάρα πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και οδηγεί τους δήμους στην αναζήτηση… εργαλείων, ώστε να μπορέσουν να «αναγεννήσουν» τις περιοχές τους και να ανακουφίσουν τους δημότες. Οι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης κλήθηκαν από την Karfitsa ενόψει της επόμενης τετραετίας να απαντήσουν στο ερώτημα για τα σχέδια που έχουν κι επιθυμούν να δρομολογήσουν και τα οποία έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη του δήμου.
Από την  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ερώτηση: Ποιά είναι τα πλάνα σας σε περίπτωση εκλογής για την οικονομική ανάπτυξη του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης; Μπορεί η αγορά της Επταλόφου να αποκτήσει την παλιά της αίγλη;

Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία»:
Είναι μεγάλη πλάνη να πιστεύει και να υποστηρίζει κανείς πως με τοπικά σχέδια και «πλάνα» μόνον μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά ένας δήμος και να ανακάμψει η αγορά του. Αυτό είναι κυρίως ζήτημα κεντρικής, δηλαδή κυβερνητικής – κρατικής οικονομικής πολιτικής. Αν δεν φτιάξει η οικονομία, δεν αναπτύσσεται ένας τόπος ούτε η αγορά του. Πρέπει να βελτιωθούν τα οικονομικά (αγοραστική δύναμη) των πολιτών και να αλλάξει το κακό φορολογικό περιβάλλον (υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, 29% φορολογία εισοδήματος, 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ κλπ.). Γι’ αυτό κλείνουν τα μαγαζιά (μείωση κατανάλωσης, αυξημένες δαπάνες λειτουργίας και υψηλή φορολογία).
Παρ’ όλα αυτά, ως δήμος στηρίξαμε με κάθε τρόπο την τοπική οικονομία και αγορά. Μειώσαμε 4 φορές τα δημοτικά τέλη (-20%, -6%, -5,26%, -8,4%). Έχουμε τον πιο εκτεταμένο εορταστικό διάκοσμο σ’ όλο το δήμο και την καλύτερη καθαριότητα. Δημιουργούμε γεγονότα για προσέλκυση κοινού όπως: διεθνής Μαραθώνιος δρόμος, ποδηλατικοί αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, Ανθοέκθεση, συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Mall, και στο Follow Green (ανακύκλωση με σχολεία, γονείς, πολίτες και παροχή εκπτωτικών bonus με τοπικά καταστήματα).
Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Σχεδιάσαμε ήδη και θα υλοποιήσουμε την μονοδρόμηση (με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων Μ. Αλεξάνδρου και Γ. Χαλκίδη), την ανάπλαση των οδών Ελ. Βενιζέλου, Φιλιππουπόλεως, Δαβάκη και αστικές αναπλάσεις σε όλο το δήμοι. Πρέπει όμως να αλλάξει η κεντρική – κυβερνητική οικονομική πολιτική.
Γιώργος Κυριλλίδης, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Πολίτες σε Δράση»:
Η Δημοτική μας παράταξη διαπιστώνοντας την χρόνια αδράνεια της δημοτικής αρχής στα θέματα τόνωσης και ενίσχυσης της δοκιμαζόμενης εμπορικής αγοράς –η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ύφεση, με αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων εμπορικών καταστημάτων– καταθέτει προτάσεις ανοίγοντας ταυτοχρόνως έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο με στόχο αρχικά την στήριξη και εν συνεχεία την ανάπτυξη της πάλαι ποτέ κραταιάς αγοράς του δήμου μας:

 • Ενίσχυση του φωτισμού σε όλους τους εμπορικούς δρόμους.
 • Δημιουργία δημοτικού Γραφείου του Επαγγελματία και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα εμπορικών, φορολογικών, ασφαλιστικών και γενικά θεμάτων που αφορούν στους επαγγελματίες με στόχο την δωρεάν πληροφόρηση και στήριξή τους.
 • Συνεργασία με συμβούλους εξειδικευμένους σε θέματα ανάπτυξης εμπορικών αγορών.
 • Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για ενίσχυση της αγοράς. Ήδη τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων ως απάντηση στα mall των μεγάλων της αγοράς. Αφορούν αναπλάσεις, σκέπαστρα, χώρους απασχόλησης παιδιών, χώρους στάθμευσης.
 • Δημιουργία οργανωμένου και ισχυρού Εμπορικού Συλλόγου.
 • Έκδοση ενιαίας κάρτας αγορών καταναλωτή με πόντους αγορών και εκπτώσεις.
 • Οργανωμένη και συστηματική προώθηση, προβολή και επικοινωνία σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος των επιχειρήσεων που μετέχουν στις συγκεκριμένες δράσεις.
 • Καθορισμός συγκεκριμένων ημερών και δημιουργία λίστας καταστημάτων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σε τιμές σταθερά χαμηλές.
 • Δραστηριότητες υπό την αιγίδα του Δήμου που συνδυάζουν το αγοραστικό όφελος με την ψυχαγωγία με πολιτιστικό ή κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (π.χ street events).
 • Εορταστικός διάκοσμος και μουσική στην αγορά σε όλη τη διάρκεια των σημαντικών εορτών.
 • Πεζοδρόμηση της οδού Χαλκίδη σε συνδυασμό με την κατασκευή του υπογείου parking στο οικόπεδο Φιλίππου και επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Γιάννης Νοτάκης, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Τόσο η δίκαιη ανάπτυξη που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η βιώσιμη ανάπτυξη που υπόσχεται η ΝΔ, έχουν κοινό παρονομαστή, την συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων που μαζί εφαρμόζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να μένουν καθηλωμένοι, τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις περίφημες μεταμνημονιάκες αξιολογήσεις.
Οι αυτοαπασχολούμενοι των Αμπελοκήπων, που δέχτηκαν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, δεν θα δουν καλύτερες μέρες από την ανάπτυξη που τους υπόσχονται. Κανένα open mall δεν θα φέρει χρήματα στην αγορά, όταν η μεγάλη φορολογία (κρατική – δημοτική) εξανεμίζει και το τελευταίο ευρώ των δημοτών, ενώ η ανεργία θερίζει. Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια καταλαβαίνει ο καθένας, ότι δεν μπορεί κανένας δήμος να είναι ο παράδεισος των εργαζομένων.
Αυτό, όμως, για το οποίο δεσμευόμαστε αν αύριο αναλάβουμε την διοίκηση του δήμου, είναι ότι δεν θα πούμε, αυτό που λένε όλοι οι δήμαρχοι σήμερα εκτός από αυτούς που έχουν εκλεγεί με την Λαϊκή Συσπείρωση, ότι δηλαδή έτσι είναι η κατάσταση, δεν είναι στην αρμοδιότητα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα  δυναμώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε μέτρα για την ανακούφιση του λαού. Για την δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες, τους μικροεπαγγελματίες, για να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός για μικροοφειλέτες στο δήμο, για κατάργηση δημοτικών τελών, τροφείων και διδάκτρων σε παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, ανέγερσης νέων παιδικών σταθμών, σχολείων, για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μ. Αλέξανδρος για την ικανοποίηση των αναγκών αναψυχής , να διεκδικήσουμε να ξεκινήσει άμεσα το Μετρό στα δυτικά κ.α.
Σοφία Καρασαρλίδου, υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη «Εργατική Αντεπίθεση»:
Θα ήταν κακόγουστο αστείο να μιλήσει κανείς για «οικονομική ανάπτυξη ενός δήμου» σε μια χώρα χρεοκοπημένη. Οι μνημονιακές δυνάμεις στον δήμο μας, σε έναν από τους φτωχότερους δήμους της χώρας, μιλούν για «επενδύσεις»,  όπως αστικές αναπλάσεις, αξιοποίηση του δυτικού παραλιακού μετώπου, ανοιχτή αγορά (open mall). Πρόκειται για ροκάνισμα των κονδυλίων, για έργα βιτρίνας, που αν πραγματοποιηθούν θα παραδοθούν σε αετονύχηδες ιδιώτες (εμπορικό κέντρο, μαρίνα, επιχειρηματικό πάρκο).
Ωστόσο, σαν δημοτική κίνηση «Εργατική Αντεπίθεση», παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, οφείλουμε ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε δημοτικά έργα όπως:

 • κατασκευή δημοτικών κατοικιών για όσους μένουν άστεγοι ή ζουν σε άθλιες συνθήκες, επισκευή/συντήρηση κατοικιών
 • πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι πρασίνου, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του δήμου και της παραλίας.

Τα δημοτικά έργα θα πρέπει να σχεδιάζονται από τους ίδιους τους κατοίκους και να εκτελούνται από τον ίδιο τον δήμο ώστε να αποφύγουμε τα τεράστια κέρδη των εργολάβων, να απασχολούνται σε αυτά συνδημότες μας, να ισχύει η δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτά όλων των δημοτών.
Ηλίας Σμήλιος, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Ανυπακοή»:
Σε χρόνια δίσεκτα για την κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας (με απολύσεις και ανεργία, κλειστά μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων και καθημερινή αμφισβήτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων «στο κόκκινο»), όλοι αυτοί που φέρανε και εφαρμόζουν τα μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης, μας μιλάνε για ανάπτυξη. Αντίθετα, για μας ανάπτυξη σημαίνει δουλειά, μισθός, ψωμί και μια ζωή με αξιοπρέπεια  για όλους όσους ζουν στη γειτονιά μας και τον τόπο μας. Ούτε λευκές νύχτες, λοιπόν, ούτε μαύρες Παρασκευές χρειάζονται για να ξαναλειτουργήσει η αγορά της Επταλόφου (και της Μενεμένης) αλλά πρώτον να πάρουμε όλοι/ες θέση στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που καθημερινά φτωχοποιεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του δήμου.
Χρειάζονται ταυτόχρονα μέτρα για να σταματήσει να μειώνεται ο πληθυσμός του δήμου μας, να πάψει η γειτονιά μας να γερνά, να φεύγουν τα νέα παιδιά. Και για να γίνει πάλι θελκτική χρειάζονται ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες και αστική συγκοινωνία, πράσινο κι ελεύθεροι χώροι, χρώμα ν’ αποκτήσει πάλι η γειτονιά μας.
Από την έντυπη έκδοση