, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αδ.Γεωργιάδης σε τράπεζες: Δώστε δάνεια στις επιχειρήσεις αλλίως θα υπάρξουν κυρώσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.
Συγκεκριμένα  προειδοποίησε ότι όσες τράπεζες δεν δώσουν γρήγορα χρήματα θα τους αφαιρεθούν από το μερίδιο του εγγυοδοτικού προγράμματος των 7 δισ. και το ποσό θα πάει στις τράπεζες που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες.
«Εάν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκινά σήμερα μετρήσουμε σε ορισμένες εβδομάδες ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά σε επιχειρήσεις οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα. Το ξεκαθαρίζω. Στις συμβάσεις που υπογράψαμε μαζί τους δώσαμε το μερίδιο αγοράς της κάθε τράπεζας στο δανειοδοτικό εργαλείου των 7 δισεκατομμυρίων αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει κάθε τράπεζα σήμερα, αλλά στις 30 μέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και αυτή η τράπεζα που έχει μείνει πίσω θα της αφαιρεθούν χρήματα και θα δοθούν στις τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα. Άρα και οι διοικήσεις των τραπεζών και τα μεσαία στελέχη και όλα τα στελέχη θα κριθούν από το αν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά. Τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι για πρώτη φορά το κράτος από το 1830 δίνει τόσα χρήματα στις επιχειρήσεις. «Σε μια ώρα ξεκινάει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης η μεγάλη τομή που είναι το εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισ ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ρευστότητας στην ελληνική ιστορία που έχει δοθεί ποτέ στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει από το 1830 μεγαλύτερη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο να εγγυήθηκε 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βάλαμε εγγυοδοτικό ταμείο, άλλες χώρες λένε ότι θα το ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εμείς το ξεκινάμε από αρχές Ιουνίου. Δείχνουμε έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.