, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Εκλογές: Τρέχουν να καλύψουν 4.800 κενά δικαστικών αντιπροσώπων

Αγώνα δρόμου κάνουν οι οργανωτές της εκλογικής διαδικασίας σε όλη τη χώρα για την κάλυψη των κενών που έχουν ανακύψει σε θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα. Η αύξηση των εκλογικών τμημάτων σε περίπου 40.000 σε όλη τη χώρα δημιουργεί ανάγκη για επιπλέον διορισμούς, καθώς οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν.
Του Κώστα Καντούρη
«Είναι μία πρωτοφανής διαδικασία, καθώς απαιτούνται 45.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι, μαζί με τους αναπληρωματικούς. Τα τμήμα είναι πολλά περισσότερα και έχουμε κενά. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δικηγόρους που δήλωσαν εξαίρεση να κάνουν αίτηση για να διοριστούν, προκειμένου η διαδικασία να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα», είπε στην Karfitsa.gr ο ταμίας του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Ντούγκας.
Σε όλη τη χώρα τα κενά σε θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων είναι 4.486, από τα οποία 187 στην Α’ Θεσσαλονίκης και 205 στη Β’ Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως η λύση που προκρίθηκε για την κάλυψη των κενών είναι εκτός των δικηγόρων που ζήτησαν εξαίρεση και θα οδηγηθούν στα εκλογικά τμήματα, να διοριστούν δικαστικοί υπάλληλοι Β’ βαθμού (μέχρι τώρα διορίζονται μόνον Α’ βαθμού), αλλά και υπάλληλοι του δημοσίου τομέα που έχουν πτυχίο Νομικής.
Ενδεικτικό είναι πως από τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν έκτακτα σεμινάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών σε δικαστικούς αντιπροσώπους. Η διαδικασία των εκλογών θα είναι πολύπλοκη καθώς ο κάθε εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο εκλογικά τμήματα και σε τέσσερις κάλπες. Στο ένα για δημοτικές και τοπικές εκλογές και στο άλλο για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές. «Ο φόβος θα είναι στην παράδοση των σάκων και τη συμπλήρωση των καταλόγων», έλεγαν παράγοντες της δικαιοσύνης που γνωρίζουν την εκλογική διαδικασία.