02:28, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Επαναδιαπραγμάτευση σε δύο μέτωπα – Αφορολόγητο και υπερπλεονάσματα στόχος της κυβέρνησης ΝΔ

Με τη χώρα να κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός, προ ολίγων ημερών, με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να μειωθεί στα 5.600 ευρώ.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ
Πρόκειται, επί της ουσίας, και για ένα προεκλογικό διακύβευμα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές, το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, αλλά με κυβέρνηση ΝΔ θα μειωθεί και κατ’ επιλογή», λένε τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν ξεχυθεί στα τηλεοπτικά πάνελ, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργικής δέσμευσης.
Από τη ΝΔ, πάντως, είναι σαφείς: Αμέσως μετά τις εκλογές και μια νίκη της ΝΔ, από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μείωσης του αφορολόγητου. Βεβαίως, η ΝΔ μιλά για συνεννόηση με τους εταίρους, γιατί, σε αυτήν τη φάση, είναι ακόμα στην αντιπολίτευση και δεν είναι σε «προνομιακή» θέση να έχει απευθείας δίαυλο με τους δανειστές και το Eurogroup ως προς αυτό το ζήτημα. Θεμελιώδες, βέβαια, είναι και το πώς θα πάει έως το φθινόπωρο η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το αν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος. Εφόσον, εν τέλει, οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, όπως τουλάχιστον λέει ο πρωθυπουργός, τα δημοσιονομικά δεδομένα θα είναι περίπου γνωστά ήδη με το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου του έτους, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, καθώς, παγίως, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Όχι στο «τζογάρισμα» από ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ, με άλλα λόγια, επιδιώκει να μην πέσει στην παγίδα που της στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται «από φετίχ» να εφαρμόσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μείωση του αφορολόγητου. «Η κυβέρνηση την συμφώνησε, η κυβέρνηση την ψήφισε, η ΝΔ την καταψήφισε, όπως ακριβώς έγινε και με τις συντάξεις», λένε επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι απλά η κυβέρνηση πάει να «τζογάρει» με το ζήτημα, για να εμφανιστεί η ίδια ως «ευαίσθητη» και η ΝΔ ως «ανάλγητη». Από εκεί και πέρα, πάντως, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με την ανειλημμένη δέσμευση για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, δηλαδή για περίπου 8 στα 10 νοικοκυριά. Αν δεν ισχύει η μείωση του αφορολόγητου και αυτό μείνει στα σημερινά επίπεδα, τότε η εν λόγω εξαγγελία δεν έχει ιδιαίτερο όφελος, μια και αφορά ελάχιστους πολίτες. Πρόκειται για ζήτημα, λοιπόν, που η ΝΔ θα επανεξετάσει το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τις κάλπες.
Η μείωση των πλεονασμάτων
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του αφορολόγητου και από μια κυβέρνηση της ΝΔ μετά το φθινόπωρο είναι η δεύτερη μείζονα δέσμευση επαναδιαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του πλεονάσματος, με φόντο τον Προϋπολογισμό του 2021. Όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, μόλις αναλάβει μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα τρέξει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να αποκαταστήσει άμεσα και επί της ουσίας την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των αγορών και των εταίρων. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, εντός 18μήνου, να επαναφέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Κάπως έτσι, εκτιμά ότι θα έχει περιθώριο να συζητήσει από το καλοκαίρι του 2020 και μετά και για τον στόχο των πλεονασμάτων έως το τέλος του προγράμματος, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι συνθήκη ικανή, προκειμένου να πέσει περισσότερο χρήμα στην αγορά και, εν τέλει, η χώρα να τρέξει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το ούτε 2%, με το οποίο πηγαίνει σήμερα, διαψεύδοντας διαρκώς επί τα χείρω τις προβλέψεις που κάνει στον Προϋπολογισμό η κυβέρνηση.
Ο φίλος Μάνφρεντ Βέμπερ
Κομβικό ρόλο στο ζήτημα των πλεονασμάτων μπορεί να έχει, συνεπώς, ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ο φίλος Μάνφρεντ», όπως τον λέει κάποιες φορές ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξαιρετικά στενές πολιτικές και εσχάτως και προσωπικές σχέσεις.
Ο κ. Βέμπερ, πάντως, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στο Γαλάτσι χαρακτήρισε ως «ανθέλληνα», είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη. Εφόσον, δε, γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ή, ανάλογα με τους μετεκλογικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, είναι σε κάποια καίρια θέση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Βέμπερ ίσως είναι το «διαβατήριο» της χώρας, προκειμένου να ανοίξει η σχετική συζήτηση για τα πλεονάσματα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ