, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Ε. Τσακαλώτος: Τέλος στα σενάρια για δώρο Πάσχα

Φρένο στις προσδοκίες για «οριζόντιες» ρυθμίσεις χρεών προς όλους, βάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» της Πάτρας. Και παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για ρυθμίσεις χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ο υπουργός Οικονομικών περιγράφει όρους που θα αποκλείουν άγνωστο αριθμό δικαιούχων, χωρίς να διαχωρίζει την ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από εκείνην του υπουργείου Εργασίας.
Όπως κατά λέξη ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος (…) Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν»…
Την ίδια στιγμή, βάζει «πάγο» και στις εξαγγελίες περί διανομής επιδόματος Πάσχα. Δεσμεύεται πως η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τα 650 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν για πληρωμές αναδρομικών του 2018, γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
Όπως είπε ο ίδιος: «Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε αν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε το στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων».
Άφησε όμως ελπίδες για παροχές στο τέλος του χρόνου, εάν προκύψει υπερπλέονασμα. Όπως ανέφερε «τα τελευταία τρία χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπερ-απόδοση».
Πηγές: protothema.gr, paraskhnio.gr