Η επόμενη μέρα του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» – Τι σχεδιάζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Ένα νέο Μητροπολιτικό Πάρκο «γεννιέται» στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε μια πανηγυρική τελετή κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης το 2017 και τα εντυπωσιακά σχέδια για τη μεταμόρφωση του χώρου από τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παύλου Μελά κλήθηκαν από την «Karfitsa» να καταθέσουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του πρώην στρατοπέδου.

Μετά την απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για την αξιοποίηση του και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;

Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος Παύλου Μελά, επικεφαλής της παράταξης «Ευ Πόλις»:

Η συμφωνία παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2017 και από τότε έως σήμερα έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες διοικητικές, οργανωτικές και μελετητικές προκειμένου ο χώρος του πρώην στρατοπέδου να μετατραπεί στο μεγαλύτερο πάρκο της Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Εκπονήθηκε στρατηγικό σχέδιο και μετά από διαβούλευση καθορίστηκαν οι στόχοι επανάχρησης του χώρου. Εκπονήθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, η μελέτη με τίτλο “Περιβαλλοντική αναβάθμιση, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ.

Παράλληλα υποβλήθηκε  πρόταση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτίσματος των Οθωμανικών στρατώνων που χωροθετείται παράλληλα με την οδό Λαγκαδά, ενώ ο δήμος Παύλου Μελά εκπονεί μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το συνολικό εγχείρημα του μητροπολιτικού πάρκου.

Ο Δήμος οραματίζεται και υποστηρίζει με κάθε αναγκαία ενέργεια την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων, αλλά και την ταυτόχρονη προστασία της έκτασης και την ανάδειξη της ως τόπο ιστορικής και κοινωνικής μνήμης. Οι στόχοι αυτοί εκτιμούμε ότι θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά την ευρύτερη δυτική Θεσσαλονίκη συνδράμοντας στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας και της υγείας των κατοίκων. Το πράσινο αλλά και οι χρήσεις που θα φιλοξενηθούν στα κτίσματα πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν στην περιοχή μια νέα αστική ταυτότητα, έναν νέο πόλο δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, εκπαίδευσης και πολιτισμού, που θα προσελκύσει τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες από όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα και πέρα από αυτό.

Γιώργος Λίλτσης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής παράταξης «Ανατροπή»:

Μετά από πολλές δεκαετίες ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας υλοποιήθηκε. Δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο δήμος μας βγήκε ζημιωμένος, αφού αναγκάστηκε λόγω της συμφωνίας που γράφτηκε στο γόνατο να χάσει δημοτική περιουσία. Δυστυχώς, ο δήμος μας και στο ζήτημα των πρώην στρατοπέδων που αποδόθηκαν στους δήμους ήρθε δεύτερος. Όταν η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» αναλάβει τη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά σκοπεύει άμεσα και με κάθε τρόπο να διεκδικήσει όσα η σημερινή διοίκηση απώλεσε. Θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε να πάρουμε τα «κλειδιά» του στρατοπέδου και ο δήμος μας να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαχείριση του. Άμεσα σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε εργασίες καθαρισμού από τα σκουπίδια αλλά και αναμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ορατά ήδη από τον Μάρτιο 2020 με σκοπό οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας να χαίρονται τον δημόσιο χώρο. Μόλις ο χώρος από σκουπιδότοπος που είναι σήμερα καλλωπιστεί και γίνει επισκέψιμος από τους πολίτες θα δούμε και τα πρώτα οφέλη στις γύρω περιοχές και συνολικά στον δήμο μας, έναν δήμο που εμείς θέλουμε να καταστήσουμε δήμο επισκέψιμο και όχι διέλευσης.

Παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα και η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων. Η δική μας διοίκηση θέλοντας να δείξει τη σημασία του υπό δημιουργία Πάρκου για την ανάπτυξη του δήμου μας, άμεσα μετά τις εκλογές θα δώσει λόγο σε δεκάδες συλλόγους της περιοχής μας και θα πραγματοποιήσουμε από κοινού αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σε μια προσπάθεια να το καταστήσουμε σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων του δήμου Παύλου Μελά. Δέσμευσή μας είναι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά να καταστεί η νέα… γειτονιά των συμπολιτών μας. Μια γειτονιά που μέσα από τις μνήμες και την παράδοση θα δημιουργεί το μέλλον με τη συμμετοχή όλων μας!.

Σίσσυ Φραγκοπούλου, υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής παράταξης «Πόλη Μπροστά»:

Η απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά είναι αποτέλεσμα χρόνιων διεκδικήσεων των εκάστοτε διοικήσεων του δήμου με την έντονη συμμετοχή των Κινημάτων Πολιτών. Η παράταξη μας ήταν αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια,  κάνοντας το αυτονόητο: έθεσε το μέλλον της πόλης πάνω από μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του στρατοπέδου απαιτούν όραμα και γνώση. Καταρχάς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση όλων των πολιτών (παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) στον χώρο του στρατοπέδου.
Αυτό απαιτεί σχεδιασμό και υλοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με δημιουργία χώρων στάθμευσης και αναψυχής και ταυτόχρονη απομάκρυνση επικίνδυνων ή ετοιμόρροπων κτηρίων, επικίνδυνων υλικών και απορριμμάτων.

Σήμερα αν κάποιος κάνει μία βόλτα στο στρατόπεδο θα αντιμετωπίσει σε ορισμένα σημεία μία απαράδεκτη κατάσταση: Σκουπίδια  και μπάζα που στοιβάζονται εκεί, «κάτω από τα μάτια της διοίκησης». Απαιτείται ολοκλήρωση του Γενικού Χωρικού Σχεδιασμού, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και αξιοποίηση των υπαρχόντων ιστορικών κτηρίων για την στέγαση αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που θα αφήνουν το στίγμα τους σε ολόκληρη την περιοχή.

Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε την εμπειρία την γνώση και το όραμα, με τις απαιτούμενες ενέργειες  να μεταμορφώσουμε το στρατόπεδο σε ένα χώρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε ένα χώρο που θα είναι αξιοζήλευτος από όλους τους πολίτες».

Δημήτρης Δεληγιάννης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου»:

Μετά από διεκδικήσεις ετών αποδόθηκε στον δήμο μας το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Δυστυχώς όμως, η πολιτική στάση της σημερινής διοίκησης είχε σαν αποτέλεσμα, η απόδοση του πρώην στρατοπέδου να γίνει κατά χρήση και ο Δήμος μας να χαρίσει 83 διαμερίσματα κατά κυριότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα προ όφελος, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και των δυτικών συνοικιών. Ο συνολικός σχεδιασμός του χώρου για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Να απαντάει πρώτον στις ανάγκες των πολιτών μας για ένα χρηστικό πνεύμονα πρασίνου, στις ανάγκες (μέσα από την επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων και των υπαρχόντων λοιπών κτιρίων) ανάδειξης της ιστορίας του χώρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς και στις ανάγκες αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

Δεύτερον, το Μητροπολιτικό Πάρκο να είναι βιώσιμο, να μπορεί ο Δήμος μας να το διαχειριστεί και να το συντηρήσει. Προς αυτή τη κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία του Δήμου με την Κεντρική διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και με φορείς της πόλης και του Δήμου. Η άμεση συγκέντρωση των προτάσεων των πολιτών μας, η αξιολόγηση των μελετών που έχουν συνταχθεί, η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού του Δήμου και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δυνατοτήτων, αποτελούν τις πρώτες κινήσεις και τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του στόχου μας, τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου βιώσιμου, ασφαλούς και ελκτικου.

Άρης Ιακωβίδης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών»:

Με την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης θα πάψουν να είναι συνώνυμο της υποβάθμισης. Με την δημοτική παράταξη «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά» επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο χωρίς οικοδομήματα, ένας πνεύμονας πρασίνου,  που θα δώσει «ανάσα» στους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά πρέπει να μετατραπεί σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα το επισκέπτονται όχι μόνο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Θα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο αξιοποίησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο μητροπολιτικό πάρκο ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου. Ένα από τα υπάρχοντα κτίρια θα πρέπει να στεγάσει ένα κέντρο ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού και τα υπόλοιπα να στεγάσουν πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μνημειακός χώρος για την απόδοση τιμής σε αυτούς που εκτελέστηκαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός. Η φράση «αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία» αποκτά ουσία για τα λαϊκά συμφέροντα, στο βαθμό που δεν βρίσκει «χώρο» η λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης των χρήσεων γης, της επιχειρηματικής λειτουργίας με σκοπό το κέρδος μέσω της αξιοποίησης του στρατοπέδου ως «φιλέτου» στις ορέξεις των διαφόρων επιδιώξεων του κεφαλαίου. Άλλωστε, το γεγονότα είναι πεισματάρικα για το τι έγινε με τα στρατόπεδα Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή τα οποία δόθηκαν στο «Υπερταμείο» για την ιδιωτικοποίηση τους, την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου ως διαμετακομιστικού κέντρου Logistics κ.ά.

Με την έννοια αυτή, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο τώρα με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής ότι θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και κρατικοί πόροι σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης του έργου για να μετατραπεί το στρατόπεδο μας σε κοινόχρηστο, οργανωμένο, ελεύθερο χώρο πρασίνου με δωρεάν κοινωφελείς χρήσεις (αθλητισμός, πολιτισμός κλπ.) μακριά από τις λογικές που αναφέρθηκαν, με σκοπό την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο Δήμο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ