12:58, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση «έβαλε τάξη» στα δημόσια οικονομικά

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας», με κεντρική ομιλήτρια την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
“Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, έχουμε τελειώσει τον κύκλο των δημοσιονομικών περιορισμών. Ο προϋπολογισμός, άλλωστε, είναι επεκτατικός, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στη χώρα (παροχές από το κράτος προς τους πολίτες)”, δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την υπουργό, δύο προϋποθέσεις διασφαλίστηκαν, ως προς το οικονομικό ζήτημα της χώρας: 1) ότι η κυβέρνηση σταθεροποίησε την οικονομία, 2) ότι η κυβέρνηση “έβαλε τάξη” στα δημόσια οικονομικά.
Στη συνέχεια, η ίδια επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση: μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019, κοινωνικό μέρισμα, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση εργοδοτικών εισφορών έως 25 ετών, επίδομα στέγασης, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας, ασφαλιστικές εισφορές, μείωση της εισφοράς στους αγρότες από 18% στο 12%.
Επίσης, κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα πληρώνουν το ελάχιστο υποχρεωτικό το μήνα για το επικουρικό και το εφάπαξ, ενώ περισσότεροι από 250.000 μισθωτοί θα έχουν ελαφρύνσεις.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, όπως είπε η υπουργός, “το 22% των μισθών, το 2012, μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ευρώ”, με την ίδια να σχολιάζει, για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι “αυτή η πολιτική αποδείχτηκε κοινωνικά επιζήμια και αναποτελεσματική, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% εξαιτίας αυτής της πολιτικής”. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι “όλοι οι κοινωνικοί έτεροι συνηγορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού”.
Σε σχέση με τα χρέη και τις ρυθμίσεις των αυτοαπασχολούμενων η υπουργός Εργασίας εκτίμησε πως χρειάζονται αλλαγές για να γίνει πιο ευέλικτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς παρατηρείται ότι “δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε”.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών από το πρώτο τρίμηνο του 2019 με ευνοϊκό πλαίσιο για τους επαγγελματίες, με δόσεις και κυρίως με κούρεμα της βασικής οφειλής
Κ.Ο.