, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Η Φώφη επέλεξε μικρό και καθαρό κόμμα»

Τη δεύτερη και τελειωτική υπογραφή στο (κάθε άλλο παρά συναινετικό) «διαζύγιο» του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ βάζει ο πρόεδρος του δεύτερου κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ο βουλευτής και μέχρι πρότινος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη δήλωσή του, στέκεται στη διαγραφή του από την ΚΟ, επισημαίνοντας ότι «αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς». Κι αυτό διότι, όπως λέει, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να διαγράψει το ένα από τα δύο κόμματα που συγκρότησαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ουσιαστικά καταγγέλλει αντιδημοκρατικές λογικές και υποστηρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ διαλύθηκε, αφού «με την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, το σχήμα πλέον ουσιαστικά είναι σκέτο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όχι πολυσυλλεκτικό, καθώς επιλέχθηκε ένα μικρό και καθαρό κόμμα».

Επίσης, βάζει απέναντι την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό δυνάμεων», αλλά «το ΠΑΣΟΚ επέλεξε δυστυχώς τη διαίρεση», υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «χρειάζεται μια ανανεωμένη προοδευτική παράταξη που θα λειτουργεί μακριά από τον παλαιοκομματισμό» και εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ και ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς θα συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η δήλωση

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Θεοχαρόπουλου έχει ως εξής:

«Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να θέσει τη ΔΗΜΑΡ εκτός Κινήματος Αλλαγής, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να πει το “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε έναν συνασπισμό δύο κομμάτων στη Βουλή, η πρόεδρος του ενός κόμματος διέγραψε τον πρόεδρο του δεύτερου κόμματος λόγω της στάσης του κόμματός του σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Εμείς επιδιώκουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό δυνάμεων, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε δυστυχώς τη διαίρεση. Με την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, το σχήμα πλέον ουσιαστικά είναι σκέτο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όχι πολυσυλλεκτικό, καθώς επιλέχθηκε ένα μικρό και καθαρό κόμμα.

Σήμερα όμως χρειάζεται προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής, σύγχρονος λόγος, αποφάσεις για προοδευτικές τομές, και όχι επιστροφή στον λαϊκισμό και σε έναν παρωχημένο πολιτικό λόγο.

Εμείς προχωράμε μπροστά. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο τόπος χρειάζεται μια ανανεωμένη προοδευτική παράταξη που θα λειτουργεί μακριά από τον παλαιοκομματισμό. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την προοπτική, για να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ και ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς θα συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη πολιτική ζωή του τόπου».

Τα πρόσωπα

Σήμερα αποκαλύπτουμε και τα ονόματα εκείνων που διαμόρφωσαν το τελικό 11-5 στην ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ. Υπέρ της πρότασης του κ. Θεοχαρόπουλου ψήφισαν, πέραν του ιδίου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Στέργιος Καλπάκης και οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Θάνος Μαντίκος, Γεράσιμος Γεωργάτος, Χάρης Μοβσεσιάν, Φίλιππος Παπανικολάου, Στέλιος Ρεβίθης και Χρήστος Σπίγγος. Και οι πέντε που εναντιώθηκαν ήταν οι εξής: Γιάννης Αμοιρίδης, Φωτεινή Αναστασίου, Τάσος Δαρσινός, Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Σιακαντάρης. Απουσίαζε η Ισμήνη Μώρου, η οποία τελικά –προς έκπληξη όλων– τάχθηκε με τη μειοψηφία του οργάνου, συνυπογράφοντας μαζί της δήλωση κατά της αποχώρησης.

Πάντως, η απόφαση για αποχώρηση θεωρείται δεδομένη και για τον λόγο αυτόν ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ απέστειλε επιστολή προς τα στελέχη του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία σας πλέον στα όργανα, κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά, τους τομείς πολιτικής και τις επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει πολιτικό νόημα. Παρακαλώ για τις περαιτέρω ενέργειές σας». Πρώτος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ο Βασίλης Μασσαλάς, μέλος της ΚΕ, ο οποίος είχε ανακοινωθεί από το ΚΙΝΑΛ για το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Επόμενες κινήσεις

Πληροφορίες της «Κ», προερχόμενες από κυβερνητικούς κύκλους, θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει θετικά τη συστέγαση στελεχών της ΔΗΜΑΡ στους εκλογικούς του συνδυασμούς. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν έντονες διεργασίες.

Όσο για το ενδεχόμενο συμπόρευσης Ποταμιού – ΔΗΜΑΡ, που ακούστηκε τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, δεν δείχνει πιθανό. Και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, έχει λάβει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν στο τέλος της τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ποταμιού επιθυμεί να δώσει «τη μάχη της ζωής του» στις ευρωεκλογές, κατεβάζοντας ένα αμιγώς ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο και συσπειρώνοντας σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες εκσυγχρονιστικές-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Για αυτόν τον λόγο, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο, το ψηφοδέλτιο να φέρει την ονομασία «Ευρωπαϊκό Ποτάμι».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: ΔΗΜΑΡ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.