, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θ.Καράογλου: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε ακόμη καλύτερα στον τομέα των δασικών πυρκαγιών

«Πέρυσι πήγαμε πολύ καλά στον τομέα των δασικών πυρκαγιών και φέτος υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε ακόμα καλύτερα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεζοπόρο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας της 2ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος και την 383 Μοίρα Εδικών Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, στην 113 Πτέρυγα Μάχης.
Όπως είπε ο υφυπουργός, οι προϋποθέσεις αυτές είναι η διάθεση του απαραίτητου προσωπικού -και με την πρόσληψη συμβασιούχων- των τεχνικών μέσων (7 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο), μηχανικών για το σέρβις και χρηματοδότησης, που φέτος είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.
Ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε επίσης θερμά όλους όσοι ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά το καλοκαίρι που είναι μπροστά μας.
Στις εγκαταστάσεις του Πεζοπόρου Τμήματος (η δύναμη του είναι 180 άνδρες και μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς σε οποιαδήποτε περιοχή όχι μόνο στη Β. Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα), ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον περιφερειακό διοικητή, αρχιπύραρχο Δημήτρη Κοντογιάννη, ενώ παρόντες ήταν ο διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ, αρχιπύραρχος Δημήτρης Καρασσαβίδης, ο υποδιοικητής, αρχιπύραρχος Απόστολος Κουρούσιας και ο διοικητής του Πεζοπόρου Τμήματος, αντιπύραρχος Αργύριος Ρεγκάς. Ο κ. Κοντογιάννης διαβεβαίωσε τον υφυπουργό ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι δασοπυροσβέστες θα κάνουν το καθήκον τους και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.
Στην «383 Μοίρα» ενημερώθηκε από τον διοικητή της «113 Πτέρυγας Μάχης», σμήναρχο ιπτάμενο Γεώργιο Φόρτη. Στη συνέχεια μετέβησαν στον χώρο στάθμευσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου καναντέρ, όπου ο υφυπουργός έκανε επιθεώρηση, μπήκε στο πιλοτήριο ενός από αυτά και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας. Όπως ειπώθηκε από τους τεχνικούς, το καναντέρ μπορεί να γεμίσει 6 τόνους νερού σε 12 δευτερόλεπτα.
Σήμερα, στη δύναμη της «383 Μοίρας» υπάρχουν 4 καναντέρ με προοπτική να γίνουν 7, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Τα καναντέρ είναι εικοσαετίας, είναι καλοσυντηρημένα, ασφαλέστατα και αποτελεσματικά και μπορούν να πάρουν μέρος σε κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Είπε ότι τα καναντέρ που εδρεύουν στην «383 Μοίρα» στη Θεσσαλονίκη έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να εφοδιάζονται με νερό και από τη λίμνη Βόλβη, που είναι γλυκό, γιατί το θαλασσινό προκαλεί και κάποια οξείδωση στα αεροσκάφη, λόγω του αλατιού, με το πέρασμα των χρόνων.
Ο διοικητής της «113 Πτέρυγας Μάχης» είπε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την αεροπυρόσβεση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.