, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΚΙΝΑΛ: Αδιέξοδο στην μεταναστευτική πολιτική με αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Πυρά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για το προσφυγικό εξαπολύει με κοινή δήλωση ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Καμίνης και το ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται», ενώ γίνεται έκληση στη κυβέρνηση να «επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Το κέντρο της Αθήνας, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16.
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος.
Η Πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή. Πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες. Ο ίδιος ο Υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα.
Χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων.
Σήμερα κιόλας το Υπουργείο πρέπει να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το Υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική. Το νέο HELIOS, ή όπως ονομαστεί, πρέπει να υλοποιείται από το ελληνικό κράτος, με τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.