, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ζητάμε από την Ευρώπη να οπλιστεί με ένα αξιόπιστο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία

Την άποψη πως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δεν πρέπει να υψωθεί απλά ένα τείχος δηλώσεων στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «αλλά και ένα ουσιαστικό τείχος προστασίας απέναντι σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά που έχει στοιχεία αναθεωρητισμού του 18ο αιώνα», εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε «πολιτικά ακατανόητη», την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά και όσον αφορά την επικαιρότητα, καθώς αντιμετωπίζουμε μια «πρωτοφανή υγειονομική κρίση» ενώ «βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη και σε διάρκεια και σε ένταση κρίση με την Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες».
«Απέναντι σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε αναλάβει και καταλάβει το βάρος της ευθύνης που αναλογεί σε αυτό το κοινοβούλιο, σε αυτήν την κυβέρνηση και τα κόμματα για να αποκρούσουμε συντεταγμένα και εθνικά ενωμένα αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας παράλληλα την ισχύ της διπλωματίας απέναντι στην κρίση με την Τουρκία υπογραμμίζοντας πως για την απόκρουση των προκλήσεων πέρα από τη δύναμη των όπλων, έχουμε επενδύσει σε ένα μεγάλο πλέγμα διεθνών σχέσεων που καλλιεργούνται στην Ανατολή, τη Δύση, το Βορρά, το Νότο για να δημιουργηθεί μία συναντίληψη απέναντι σε αυτόν τον νέο τουρκικό, νέο οθωμανικό επεκτατισμό.
«Στην καρδιά της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται η ευρωπαϊκή μας πολιτική», δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην Ευρώπη έχουμε, τελικά, καταλήξει δικαιώνοντας την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που, εις μάτην της τότε αντιπολίτευσης, έβαλε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι για να φύγει η χώρα μόνο από την φτώχεια, η οποία την κατέτρεχε επί αιώνες, αλλά για να αποκτήσει επιτέλους ερείσματα ασφαλείας».
Τόνισε επισης πως η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην ΕΕ και πως παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά παρερμηνεύουν δηλώσεις που έχουν γίνει από κυβερνητικά στελέχη, είναι γεγονός ότι «ζητάμε από την Ευρώπη να οπλιστεί με ένα αξιόπιστο πλαίσιο κυρώσεων, δυνατών απέναντι στην Τουρκία, για να την αποτρέψει να κάνει το παραπάνω βήμα». Ακόμα, υπενθύμισε πως και στην οικονομική πολιτική, η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με αποτέλεσμα να είναι από τις πλέον ωφελημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Κάναμε μία διαπραγμάτευση 100 ωρών, όχι 17, και φέραμε πίσω 72 δις, δε δώσαμε 100 δις», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα «χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο, ώστε να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία στο διηνεκές. Δε θα το σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες στο πλαίσιο των χωρών των MED7, που αποτελούν, όπως είπε, την ασπίδα προστασίας στη Μεσόγειο σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος. Ανέφερε, δε, πως είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Ιταλία και την Ισπανία, με τις οποίες μας ενώνει το κοινό πρόβλημα της μετανάστευσης. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα έπαψε να παρουσιάζει τον εαυτό της ως χώρα τράνζιτ, αλλά αποτελεί πλέον μια χώρα που υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, στον Έβρο και το Αιγαίο.
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως η Ελλάδα μέσα από την παρουσία της και την ενεργή συμμετοχή της σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις, έχει μπροστά μία πολύ μεγάλη ευκαιρία: να γίνει μία χώρα πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.